- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, în plină revoluție energetică. Burduja: „Facem trecerea către o economie mai verde într-un ritm foarte accelerat”

13 Mar, 11:53 • Fundeanu Madalina
Țara noastră este în plină revoluţie energetică. Sebastian Burduja a vorbit despre procesul României de a trece la o economie mai verde.
România, în plină revoluție energetică. Burduja: „Facem trecerea către o economie mai verde într-un ritm foarte accelerat

România se află în acest moment în plină revoluţie energetică, iar trecerea către o economie mai verde se face într-un ritm foarte accelerat, după cum a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferinţa România Inteligentă „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, potrivit Antena 3 CNN.

Sebastian Burduja, despre procesul României de a trece la o economie mai verde

În acest mod, România poate deveni unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă.

„În România, suntem în plină revoluţie energetică şi facem o trecere către o economie mai verde într-un ritm foarte accelerat, pentru că avem la dispoziţie miliarde de euro.

Avem 1,6 miliarde de euro din PNRR plus fondul pentru modernizare, pentru că noi acolo am reuşit să deblocăm nişte apeluri: jumătate de miliard de euro pentru instituţii publice.

Săptămâna viitoare probabil vom ieşi cu alte două apeluri, probabil 890 de milioane de euro pentru producţie şi consum pentru beneficiari privaţi, este apelul care a fost în PNRR (…).

Piaţa dacă o stimulezi puţin cu fonduri europene, nerambursabile se mobilizează şi vine cu proiecte”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, miercuri, la conferinţa România Inteligentă „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, organizată de Antena 3 CNN.

Citește și: Cel mai mare producător de băuturi din România a contestat în instanță Sistemul RetuRo. Care este motivul

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

„Principala constrângere pe care noi am avut-o și ne-am stârnit să o adresăm este capacitatea instituțională din Ministerul Energiei de a procesa apeluri de miliarde și miliarde de euro, de mii și mii de proiecte.

Pe de o parte, pentru că volumul muncii este foarte mare, pe de altă parte pentru că necesită o expertiză pe care nu întotdeauna o putem regăsi într-un minister.

Nu este la îndemâna oricui să evalueze un parc solar care vine și solicită fonduri europene și cu o contribuție proprie și cu un set de avize de proceduri.

Noi am reușit să creștem în primul rând capacitatea unității.

La preluarea mandatului erau în jur de 28 de persoane şi am dublat pur și simplu unitatea cu un super efort, pentru că, din păcate, în Ministerul Energiei sunt salariile cele mai mici din tot Guvernul României și atunci e foarte greu să-ți vină oamenii prin transfer pentru că pierd la bani”, a continuat Burduja.

Vezi și: Nivelul inflației a scăzut, dar a rămas peste 7%. Care sunt produsele și serviciile care s-au scumpit în ultima lună