- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România încă are mai mulți angajați decât pensionari. Care sunt județele în care numărul celor care primesc pensii este mai mare decât cel al salariaților

14 Mar, 11:45 • Adrian Popovici
Raportul între pensionari și salariați este de 8 la 10 în România, variind semnificativ pe plan regional. Bucureștiul și Ilfovul au doar 4 pensionari la 10 salariați, în timp ce Teleormanul are 15 pensionari și Vasluiul 14 la același număr de salariați.
România încă are mai mulți angajați decât pensionari. Care sunt județele în care numărul celor care primesc pensii este mai mare decât cel al salariaților

Datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că valoarea pensiei medii în România a înregistrat o creștere de 13,9% în trimestrul IV din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. La nivel național, raportul dintre pensionari și salariați este de 8 la 10, cu variații semnificative la nivel local. De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat s-a majorat cu 13% de la un an la altul, transmite Agerpres.

În ultimele trei luni din 2023, comparativ cu trimestrul III din 2022, numărul mediu de persoane care primesc pensii a înregistrat o creștere cu 2.000 de persoane, iar numărul mediu al celor care primesc astfel de indemnizații s-a majorat cu 5.000 de persoane.

În același interval de referință, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut în T4 2023 față de trimestrul precedent, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Conform datelor INS, în perioada octombrie – decembrie 2023, cei care primeau pensii reprezentau ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. De asemenea, cei care primesc indemnizații sociale de stat reprezintă 92,5% din totalul celor de asigurări sociale.

Te-ar putea interesa și: Anunțul momentului privind pensiile românilor! Daniel Baciu: „Peste 3 milioane de pensionari vor primi majorări ale pensiilor”

Pensionari. Foto arhivă
Pensionari. Foto arhivă

Raportul dintre pensionari și salariați în România

Raportul între numărul mediu de pensionari și cel al salariaților a fost de 8 la 10, cu variații semnificative pe plan teritorial. În București și în județul Ilfov există doar patru vârstnici la zece salariați, în timp ce în județul Teleorman sunt 15 pensionari la 10 salariați, iar în Vaslui – 14 pensionari la 10 salariați.

Conform statisticilor oficiale, pensia medie de asigurări sociale de stat a avut variații semnificative în profil teritorial, diferența între valoarea minimă și cea maximă fiind de 1.081 de lei.

În acest context, cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat au fost înregistrate în județele Botoșani (1.588 lei) și Vrancea (1.601 lei), în timp ce cele mai mari s-au înregistrat în județul Hunedoara (2.669 lei) și în București (2.549 lei).

În trimestrul IV al anului 2023, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizație socială) a fost de 1.147 milioane de persoane. Dintre acestea, 1.038 milioane de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,5% din totalul vârstnicilor din această categorie. De asemenea, 103.700 de persoane sunt pensionari proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65% din totalul acestora, iar 5.200 de persoane provin din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii.

Citește și: Vești proaste pentru pensionari, parlamentul pregătește taxarea veniturilor lor. Câți bani ar putea pierde

Tags: