- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România nu este pregătită de cutremur! Prefectul Capitalei susține că blocurile ar trebui demolate, nu consolidate

08 Feb, 14:07 • Stefan Simion
România este în pericol! Țara nu este pregătită de un eventual cutremur, acesta fiind unul dintre scenariile de risc major.
România nu este pregătită de cutremur! Prefectul Capitalei susține că blocurile ar trebui demolate, nu consolidate

O declarație controversată a dat România peste cap. Prefectul Capitalei a ieșit în față și a spus că posibilitatea unui cutremur este un motiv de îngrijorare pentru populație, citează stiripesurse.ro.

Guvernul a făcut o listă a scenariilor cu risc major pentru țară, iar cutremurul este unul dintre acestea. Responsabilii au analizat consecințele pe care un seism le-ar declanșa. Au constatat că peste 42.000 de oameni ar muri în acest caz. S-a estimat un număr de peste 300.000 răniți, dar și pierderi materiale de peste 25 miliarde de euro.

Capitala este situată în vârful listei cu orașele care prezintă vulnerabilitate la risc seismic. Analiza realizată de Guvern arată că pagubele materiale și numărul de vieți omenești puse în pericol ar fi mai mari decât cele constatate după evenimentul din ’77, dacă ar avea loc un cutremur în momentul de față în București.

Vezi și: Cutremurele din Turcia ajung până în România. Cataclismul s-a resimțit în mai multe țări. Ce spune Institutul pentru Fizica Pământului

„În cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusă”

Prefectul Capitalei a dat o declarație devastatoare. Acesta a afirmat că blocurile construite în anii 50-60 nu ar trebui să fie consolidate, ci mai degrabă, demolate. Toni Greblă susține că în locul acestora s-ar putea construi noi locuințe. Același lucru nu este valabil și pentru clădirile istorice, însă: ele trebuie consolidate, indiferent de costuri.

cutremur
cutremur

“Blocurile care au 60-70 de ani şi nu au niciun istoric în spate, acelea care trebuiesc consolidate, în loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinţe construite în anii 50-60. Dar în ceea ce priveşte clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecţionat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste şi la cutremure de 8 grade.

Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate şi ridicate alte locuinţe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuală fiind una sigură, care poate să ne garanteze că acea clădire nu va cădea nici la un seism de 8 grade, cât este acum standardul de proiectare la noi” sunt explicațiile oferite de Prefect.

Greblă a fost întrebat care este situația Capitalei și cum s-ar descurca în fața unui cutremur. Răspunsul acestuia este unul devastator, devenind un motiv de îngrijorare pentru români.

“Sigur că în cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusă şi din acest punct de vedere eu am făcut un un apel la a conştientiza că dacă nu trecem de la îngrijorare şi promisiuni la fapte, după o anumită perioadă de timp, după o lună de zile, această emoţie în legătură cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa.

Vom fi preocupaţi de alte probleme şi peste un an, doi, trei vom constata că suntem în acelaşi stadiu cu consolidarea clădirilor cu risc seismic. Din această perspectivă, trebuie ca, în primul rând, autorităţile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol şi cu atribuţii în această privinţă să elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca în următorii ani să consolidăm un număr semnificativ de clădiri. Altfel, vor trece anii şi nu numai că numărul clădirilor care prezintă acest risc se va menţine, dar el va creşte, deoarece alte clădiri construite acum 80, 100, 120 de ani or să aibă nevoie de consolidare” este declarația lui Greblă.

Citește și: PERICOL pentru România! Cutremurul este un scenariu de risc major. Guvernul a transmis care sunt punctele vulnerabile ale țării

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult