- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, obligată să crească vârsta de pensionare. România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR

22 May, 11:08 • Andrei Alina
Ministrul Muncii, Marius Budăi, prezintă luni liderilor din coaliție concluziile negocierilor cu oficialii din Comisia Europeană şi soluțiile găsite pentru a nu pierde banii europeni. Dacă nu crește vârsta de pensionare, România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR.
România, obligată să crească vârsta de pensionare. România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR

România trebuie să crească vârsta de pensionare la 65 de ani pentru toți cei care au intrat în sistem după 2018, potrivit unor surse din Comisia Europeană citate de stiripesurse.ro. Mai mult, pensiile speciale trebuie să fie tăiate pentru funcționarii parlamentarii, angajații Curții de Conturi și alte categorii restrânse.

Citește și: Vestea zilei pentru românii care doresc pensionare anticipată în 2023! Ce pași aveți de urmat pentru a nu avea probleme cu legea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, trebuie să prezinte luni liderilor din coaliție concluziile negocierilor cu oficialii din Comisia Europeană şi soluțiile găsite pentru a nu pierde banii europeni. Dacă există consens politic, legea ținută la sertar în Camera Deputaților ar putea fi dezbătută. Nu este exclus ca liderii coaliției să-și asume angajarea răspunderii pentru reforma pensiilor speciale. Acest lucru atrage demiterea Guvernului, dacă legea nu este votată în plenul reunit al Parlamentului.

Citește și: Marius Budăi a convins Comisia Europeană să renunțe la procentul de 9,4% din PIB pentru pensii: ”Am vorbit cu subiect și predicat”

În prezent, pensie specială încasează 740 foști diplomați, 716 funcționari parlamentari, 555 foști angajați ai Curții de Conturi, 1373 de foști piloți, 5227 foști magistrați și 1658 foști angajați din judecătorii și parchete. Cele mai mari pensii speciale le au magistrații – pensia medie este de 24.524 lei – și foștii piloți – media este de 11.500 lei.