- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marius Budăi a convins Comisia Europeană să renunțe la procentul de 9,4% din PIB pentru pensii: ”Am vorbit cu subiect și predicat”

18 May, 23:49 • Russo George
Miistrul Muncii Marius Budăi se află la Bruxelles, unde a negociat cu reprezentanții Comisiei Europene, printre altele, renunțarea la procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, aspect cuprins în PNRR.
Marius Budăi a convins Comisia Europeană să renunțe la procentul de 9,4% din PIB pentru pensii: ”Am vorbit cu subiect și predicat”

Invitat în emisiunea Andreei Crețulescu, de la România TV, Marius Budăi s-a referit și la greva generală a profesorilor, ce urmează a începe de luni, explicând că legea salarizării nu poate fi modificată radical, tot din pricina faptului că este cuprinsă în PNRR.

”Cu siguranta ca acest protest al dascalilor nostri este legitim, dar cred ca trebuie sa facem un efort comun pentru ca familiile sa nu sufere.

De fiecare data cand PSD a fost la guvernare, salariile dascalilor au crescut. Acum legea salarizarii este trecuta in PNRR, dar modificari de substanta nu se pot face.

Nu putem face legea salarizarii azi pentru dascali, maine pentru alte categorii si tot asa. Noi am preluat toate solicitarile de la toate ministerele de resort, le analizam, dupa care mergem la intalniri cu sindicatele.

Legea salarizarii este jalon in PNRR. Nu a fost pusa de PNRR acolo, altii au facut asta. Legea, odata pusa in PNRR, nu poti sa vii cu alta grila, nu ai cum. A fost blocata modificarea ei. Trebuie ca solicitarile tuturor sa se regaseasca in lege, in functie de posibilitati. Stiti ca PNRR a fost facut la secret.

Citește și: Budăi are veşti proaste pentru profesorii care cer majorări de 60%: „Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”

Atunci hai sa venim toti pe picior de forta si nu stam la dialog. Dialogul este mereu vital in astfel de situatii.

Sindicalistii si dascalii stiu ca noi de la PSD mereu am fost onesti cu ei.”, a declarat Marius Budăi, în exclusivitate la România TV.

În dialog cu Budăi a intrat și profesorul Anton Hadăr, care i-a atras atenția ministrului că, la fel cum în urmă cu câțiva ani medicii au fost o prioritate, acum ar trebui să fie rândul profesorilor.

”Stiti foarte bine ca cei doi copresedinti, Ciuca si Ciolacu, au spus ca sistemul de educatie este o noua prioritate si aveti in noi un partener onest.

De cate ori a fost PSD la guvernare si a fost nevoie sa venim din nou la guvernare pentru a pune in aplicare. Ce am gresit cand am spus ca nu putem face legea salarizarii pe domenii?

Cine a intrerupt aplicarea legii timp de doi ani? Eu sunt sustinut de PSD.”, a susținut ministrul Budăi.

Marius Budăi: ”Acest procent ar fi facut ca rezolvarea inechitatilor din sistem sa nu fie posibila, sa fie imposibila cresterea pensiilor”

În ce privește discuțiile avute cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema pensiilor, în special a eliminării procentului de 9,4% din PIB, stabilit prin PNRR, Budăi a anunțat în premieră că a reușit să negocieze renunțarea la acel punct.

”Este cerere oficiala depusa, unde este si aceasta cerinta. AM discutat cu subiect si predicat despre aceasta cerinta. Se renunta la acest aspect care era total impotriva romanilor si se cauta o formula onesta. Am majorat pensiile si anul trecut si anul acesta, u tot respectul. Asa cum o facem de fiecare data cand suntem la guvernare.

Acest procent in primu rand ar fi facut ca rezolvarea inechitatilor din sistem sa nu fie posibila, sa fie imposibila cresterea pensiilor.

Au fost anumite discutii. Sunt unele chestiuni stabilite cu Comisia Europeana pentru a putea realiza acest jalon. In cateva zile va fi gata propunerea pe care o voi prezenta coalitiei. Nu s-a pus niciodata problema ca acest jalon sa fie rezolvat inainte sau dupa rotativa.”, a încheiat Marius Budăi.

Citește și: Liderii PSD și PNL se reunesc la Vila Lac, noul Cabinet ar putea avea 18 ministere. Ce promit Ciucă și Ciolacu în noul program de guvernare. UDMR a părăsit negocierile