- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România va avea o nouă vamă. Ministerul Transporturilor a făcut anunțul anului 2024

18 Apr, 15:33 • Bumbeneci Diana
România va avea o nouă vamă. Ministerul Transporturilor face anunțul final cu privire la noul punct de trecere a frontierei.
România va avea o nouă vamă. Ministerul Transporturilor a făcut anunțul anului 2024

Se preconizează că o nouă vamă între România și Ungaria va fi inaugurată în județul Timiș, la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România. Ministerul Transporturilor a dat undă verde pentru un proiect de Hotărâre de Guvern care va permite transferul administrativ al Drumului Județean 682 (cu o lungime de 24 de kilometri) de la Consiliul Județean Timiș către CNAIR și reclasificarea acestuia ca Drum Național (punctele de trecere a frontierei, cu excepția celor temporare, trebuie să fie amplasate pe Drumuri Naționale, Autostrăzi sau Drumuri Expres).

O nouă vamă în România

Discuțiile între România și Ungaria privind deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Beba Veche au început în 2023. Pe data de 20 octombrie, Guvernul a aprobat un Memorandum pentru deschiderea punctului de frontieră România – Ungaria la Beba Veche. Mai înainte, pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, Guvernele României și Ungariei au semnat două memorandumuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche și pentru construcția unui nou pod peste râul Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche va funcționa exclusiv pentru autovehicule cu o greutate de până la 7,5 tone și va avea un program zilnic de la ora 08:00 până la ora 20:00.

,,La data de 08.04.2024, Ambasada Ungariei în România a transmis Ministerului Afacerilor Externe nota verbală nr. 45-1/HUEMB/BUC/2024 prin care a comunicat acceptarea propunerii părții române, respectiv Nota Verbală a României (MAE) nr. GI/791 din data de 11 aprilie 2024, fiind astfel perfectat acordul menționat anterior.

Pentru punerea în aplicare a demersului, în urma discuțiilor purtate cu instituțiile implicate pe marginea subiectului de referință, s-a stabilit faptul că punctul internațional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) va fi amenajat în localitatea Beba Veche, județul Timiș, pentru traficul internațional de persoane, precum şi pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. În cazul creării condițiilor tehnice și de infrastructură necesare, părțile române și cele ungare pot conveni despre prelungirea programului de lucru, precum și folosirea punctului de trecere a frontierei pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 7,5 tone.

Controlul traficului de persoane care ies de pe teritoriul Ungariei și intră pe teritoriul României, respectiv al celor care ies de pe teritoriul României și intră pe teritoriul Ungariei – inclusiv controlul persoanelor participante la traficul internațional de mărfuri – are loc pe teritoriul României, într-un loc comun.

În acest scop, pe teritoriul României se înființează un loc de serviciu ungar pentru controlul traficului de frontieră. Programul de lucru al punctului internațional de trecere a frontierei, va fi zilnic, de la ora 08:00 la ora 20:00 (ora României) și de la ora 07.00 la ora 19.00 (ora Ungariei).

Punctul de trecere a frontierei va fi dat în folosință după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului și a utilităților necesare în vederea desfășurării în bune condiții a controlului de frontieră, în conformitate cu normele și standardele în vigoare.

Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliţiei de Frontieră Române, din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne, iar posturile necesare efectuării controlului specific de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat acestui operator economic prin bugetul de venituri și cheltuieli.” – Proiect Hotărâre de Guvern.

Vamă nouă la Beba Veche
Vamă nouă la Beba Veche

„România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria/ În cadrul ședinței desfășurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Beba Veche – Kübekháza. Memorandumul vine în urma demersurilor inițiate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Județean Timiș, care a promovat inițiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localitățile Beba Veche – Kübekháza.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcția infrastructurii și furnizarea dotărilor și utilităților necesare funcționării punctului de trecere a frontierei. Inițiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară.

Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experți, desfășurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică și condițiile locale. Această variantă implică și modernizarea drumului județean DJ 682 pe o secțiune de aproximativ 24 km și realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniță”, arată un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Proiectul va începe cu etapa de proiectare (elaborarea SF), derulată de CNAIR și finanțată prin bugetul de stat. Pentru comunitățile din zona Cenad/Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș, obiectivul fiind al CJ Timiș, spunea pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, Ministrul Sorin Grindeanu.

Citește și: Harta salariilor, pe județe. Top cele mai bine plătite joburi în primăvara anului 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult