- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România va încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare. Asociația Pro Infrastructură: „În următorii 10 ani TREBUIE și PUTEM construi MĂCAR 900 kilometri”

30 Nov, 20:01 • Gabriela Andreescu
Asociația Pro Infrastructură a publicat, pe pagina oficială de Facebook, rezultatele actualizate a monitorizării în domeniul contrucției de drumuri din România. Conform specialiștilor, țara noastră va încheia anul 2022 cu un total de
România va încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare. Asociația Pro Infrastructură: „În următorii 10 ani TREBUIE și PUTEM construi MĂCAR 900 kilometri”

 Bilanțul construcției de autostrăzi și drumuri expres din România trage concluzia că nici în acest an țara noastră nu va depăși pragul de 1.000 de kilometri construiți. ONG-ul estimează că în 10 ani mai pot fi adăugați încă 900 de km și arată că o parte sunt în licitație, iar o parte au deja contrate semnate.

Specialiștii consideră că, pentru a ne considera o țară decentă din punctul de vedere al infrastructurii, ne mai trebuie încă 2000 de kilometri construiți:

„Vom încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare, iar pentru o rețea decentă (chiar dacă nu completă), mai avem nevoie de aproximativ 2000”, scriu reprezentanții asociației pe pagina oficială de Facebook .


Asociația lansează un apel pentru necesitatea construirii a cel puțin 900 de kilometri în următorii 10 ani și critică ritmul lent în care avansează construcția drumurilor în România:

„În următorii 10 ani TREBUIE și PUTEM construi MĂCAR 900 kilometri, chiar dacă ținem cont de bâlbele și poticnelile legendare ale autorităților, provocările tehnice și riscurile la trecerile Carpaților și lălăiala și lenea unor antreprenori generali.”

Specialiștii argumentează că o medie de 90 de kilometri inaugurați pe an este un obiectiv care poate fi atins:

„O medie de 90 km inaugurați pe an este dublul vitezei medii a ultimilor 5 ani, dar este un obiectiv care poate fi atins și trebuie asumat de toți miniștrii Transporturilor și de către responsabilii CNAIR.”

Asociația mai prezintă, în postarea resprectivă, numărul total de kilometri de autostradă aflați în stadiul de licitație

„Avem 444 kilometri de autostradă în licitație. După comunicatul de acum câteva zile, astăzi vă prezentăm monitorizarea noastră independentă a tuturor proiectelor de autostradă aflate momentan în procedură de achiziție publică.

Citește și: Cinci zile de concerte la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Andra, printre vedetele care vor urca pe scenă!

România va încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare.
România va încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare.

Specialiștii explică detaliat ritmul de avans al lucrărilor, constructorii responsabili și sumele investite:

„Sunt 18 segmente de pe 4 autostrăzi (A0, A3, A7 și A13), puțin peste 444 km cu o valoare estimată totală de 6,54 miliarde euro. Unele merg neașteptat de bine (A7 unde UMB a ofertat extrem de agresiv și a speriat competitorii), iar altele își continuă epopeile halucinante începute acum mai bine de 3 ani (A0 Nord).”

Analiza asociației menționează și kilometri de autostradă și drumuri expres care au contractele de lucrări semnate

Cei 444 în licitație se adaugă celor 451 kilometri de autostradă și drum expres care au contracte de lucrări semnate în acest moment. Împreună sunt 895 km care pot fi livrați în următorii 10 ani, într-un scenariu realist-optimist, inclusiv secțiunile teribile de pe A1 Sibiu-Pitești (69 km prin creierii munților) și A3 Poarta Sălajului-Nușfalău (include Tunelul Meseș lung de aproape 3 km).

Asociația Pro Infrastructură (API) este cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport (infrastructură rutieră, feroviară, metrou și aviație).

Citește și: România a ieșit din planurile Varta. Compania amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii și a oprit toate planurile pentru o eventuală extindere

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult