- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România va produce energie termică și electrică din nămol! Unde va avea loc premiera națională?

24 Oct, 11:17 • Gabriela Andreescu
România se va putea lăuda în curând cu o stație de de epurare ce va produce energie termică și electrică din nămol. Lucrările la viitoarea instalație de uscare a nămolului și valorificare energetică a acestuia sunt în plină desfășurare.
România va produce energie termică și electrică din nămol! Unde va avea loc premiera națională?

Timișoara este primul oraș din România care va avea o Stație de Epurare ce va produce energie termică și electrică din nămol. Sistemul, complet automatizat și care va funcționa fără aport de combustibil, fiid autoterm, preia nămolul produs (aproximativ 100 de tone pe zi) îl usucă, îl tratează termic și îl transformă în căldură și energie electrică, informează Adevărul.

Proiectul este desfășurat de Aquatim cu fonduri europene, prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Într-o singură zi, în urma procesului de curățare a apei menajere de la robinetele timișorenilor rămân, in medie, 100 de tone de nămol, ceea ce într-un an înseamnă peste 36 de mii de tone, care generează costuri uriașe, informează Opinia Timișoarei.

Însă, conform dictonului „Unde unii văd probleme, alții văd oportunități”, factorii de decizie timișoreni au apelat la o companie elvețiană cu experiență în valorificarea energetică a deșeurilor. Aquatim s-a asociat cu elvețienii de la EPPM AG pentru derularea acestui proiect, iar partea de construcții va fi asigurată de compania românească Constructim SA.

În data de 28 februarie 2022, Aquatim a semnat împreună cu Asocierea Constructim S.A. – EPPM AG, contractul de lucrări „Proiectare si execuție uscător de nămol și valorificarea energetică a nămolului” în valoare de 51.767.642,50 lei, fără TVA.

„Primii pași au fost făcuți: în premieră națională deșeurile de la Stația de epurare a Aquatim vor produce energie termică și electrică (termooxidare Two). Constructim a început lucrările de construcție a primului astfel de generator din România. Zilnic, în urma procesului de epurare a apei menajere rămân, în medie, 100 de tone de nămol. Imaginați-vă ce înseamnă într-un an! Instalația care se construiește la Timişoara va funcţiona fără aport de combustibil și va produce energie pentru oraș”, au transmis cei de la Constructim SA.

Citește și: Vești îmbucurătoare: Scade poluarea de pe urma arderii de combustibili fosili mulțumită utilizării energiilor regenerabile şi a mașinilor electrice

Prin proiectul derulat de Aquatim, România va produce energie termică și electrică din nămol
Prin proiectul derulat de Aquatim, România va produce energie termică și electrică din nămol

Directorul Aquatim a explicat beneficiile implementărtii unui astfel de proiect pentru urbea de pe Bega

„Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”,explica artizanul proiectului Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Generatorul care se construiește în prezent la Timisoara va funcționa fără aport de combustibil și va produce energie pentru oraș printr-o tehnologie care transformă în gaz de sinteză substanța organică existentă în nămol.

Energia termică obținută prin ardere va fi folosită pentru procesul de uscare, în vederea producerii de curent electric și pentru încălzirea spațiilor tehnologice.

La final, nămolul e transformat într-un material nepericulos, un fel de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos și, mai mult, poate fi utilizată în industria materialelor de construcții.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult