- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii ar putea vota începând cu vârsta de 16 ani. Alina Gorghiu: „Mi se pare totuși un soi de discriminare”

25 Nov, 13:34 • Bumbeneci Diana
Liderul interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că liberalii vor face toate demersurile pentru a introduce votul de la 16 ani. Politicianul consideră că nevotând la această vârstă, li se ia un drept românilor.
Românii ar putea vota începând cu vârsta de 16 ani. Alina Gorghiu: „Mi se pare totuși un soi de discriminare”

Alina Gorghiu a explicat că un prim pas în acest sens a fost făcut prin adoptarea tacită de către Senat a unui proiect legislativ care vizează modificarea Legii 115/2015. Este vorba despre proiectul permiterii exercitării votului de la vârsta de 16 ani la alegerile europarlamentare.

Românii ar putea vota începând cu vârsta de 16 ani

Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni, conform News.ro.

Tot în acest context, Alina Gorghiu a mai explicat că din primăvară liberalii ar putea reuși să inițieze procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei. Politicanul este de părere că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

Citește și: Premieră pentru România. Țara va găzdui, pentru prima dată, o reuniune a miniștrilor de externe din NATO

Secție de vot
Secție de vot

Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare”, a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat. La ora actuală, documentul se află la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

Mai mult, Gorghiu a mai confirmat faptul că partidul din care face parte are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

„Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai transmis Alina Gorghiu.

Citește și:  Noile taloane de pensie vor arăta diferit în 2023. La ce detaliu trebuie neapărat să fie atenți toți românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult