- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care se pensionează anticipat vor fi taxați de la 1 septembrie. Anunțul Ministerului Muncii

26 Apr, 13:01 • Bumbeneci Diana
Pensionarea anticipată, penalizată de la 1 septembrie! Românilor li se va tăia un anumit procent începând cu această toamnă.
Românii care se pensionează anticipat vor fi taxați de la 1 septembrie. Anunțul Ministerului Muncii

Schimbări majore pentru românii care se pensionează anticipat. Noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative în sistemul de pensii din România, ajustând stagiul minim de cotizare în funcție de speranța de viață și eliminând pensia anticipată fără penalizări.

Românii care se pensionează anticipat vor fi taxați de la 1 septembrie

Potrivit noii legi, atât femeile, cât și bărbații vor fi obligați să aibă un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani, iar stagiul complet va crește la 35 de ani până în 2035. De asemenea, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, similar cu bărbații.

În ceea ce privește pensia anticipată, noua lege impune o penalizare în funcție de perioada rămasă până la vârsta standard de pensionare. Persoanele care doresc să se pensioneze anticipat pot beneficia de acest drept cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, cu condiția să fi realizat până la 5 ani de cotizare peste stagiul complet prevăzut în anexa nr. 5.

De asemenea, se poate acorda pensie anticipată celor care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut în aceeași anexă. În determinarea stagiului complet de cotizare necesar pentru pensia anticipată, nu se iau în calcul perioadele în care persoana a fost asigurată pe baza unui contract de asigurare începând cu 1 ianuarie 2018, conform legislației existente.

Cuantumul pensiei anticipate este calculat prin deducerea pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet prevăzut și numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi combinată cu alte reduceri reglementate de lege.

pensionare anticipată
pensionare anticipată

În momentul îndeplinirii condițiilor pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea penalizărilor și, dacă este cazul, prin adăugarea eventualelor perioade de cotizare realizate în perioada de anticipare sau suspendare a plății pensiei anticipate.

Există excepții de la penalizare. Bărbații care au împlinit vârsta de 60 de ani și au realizat un stagiu de cotizare de minim 40 de ani pot ieși la pensie fără penalizări. De asemenea, românii cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pot solicita pensia anticipată, dar vor fi penalizați în acest caz.

„ Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații. Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3.

Vezi și: Românii vor beneficia de 3 tipuri de vouchere. Anunțul Ministerului Muncii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult