- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care vor primi 1.000 de lei în plus la pensie! Doina Pârcălabu aduce vești bune pentru pensionari

08 Mar, 08:23 • Fundeanu Madalina
1.000 de lei în plus la pensie pentru acești români! Doina Pârcălabu, fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut marele anunț!
Românii care vor primi 1.000 de lei în plus la pensie! Doina Pârcălabu aduce vești bune pentru pensionari

Mai mulți bani pentru români! Doina Pârcălabu, fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat care sunt persoanele care vor primi 1.000 de lei în plus la pensie, conform Realitatea.net.

1.000 de lei în plus la pensie pentru acești români!

De la data de 1 septembrie 2024 va intra în vigoare noua Lege a pensiilor. Până atunci, însă, autoritățile recalculează veniturile tuturor pensionarilor români. Aceștia ar urma să primească o majorare a pensiei cuprinsă între 1% și 100%.

Criteriile în funcție de care vor fi recalculate pensiile românilor se schimbă foarte mult. Guvernanții declară că, prin intermediul acestei recalculări, vor fi eliminate toate inechitățile din sistem.

Cei mai avantajați vor fi românii cu un stagiu mare de cotizare. Aceștia vor primi puncte de stabilitate, care vor crește considerabil valoarea pensiei.

„Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

(…) Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege, și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a scris Daniel Baciu, pe pagina de Facebook.

Citește și: Elevii ar putea rămâne fără telefoane mobile la școală. În ce județ din România se ia această decizie

pensie
pensie

Doina Pârcălabu a confirmat și ea acest lucru, explicând care sunt pensiile care se vor dubla.

„Sunt posibile majorările de 90%-100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu pentru sursa citată.

Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie

Din păcate există și vești mai puțin bune. Sunt și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Vezi și: Ce se întâmplă cu prețul la gaze și energie electrică. Marcel Ciolacu, anunț oficial despre plafonare