- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie. 2024 nu este cu noroc pentru toți

06 Mar, 11:28 • Bumbeneci Diana
Sunt și români care vor primi bani mai puțini la pensie. Marea recalculare din 2024 nu aduce beneficii pentru toți.
Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie. 2024 nu este cu noroc  pentru toți

Din păcate, marea recalculare a  pensiilor nu aduce vești bune pentru toți beneficiarii de pensie! Există și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor.

Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Documentul pe care pensionarii trebuie să îl depună la Casa de Pensii pentru bani mai mulți la recalculare! Marius Budăi: „Trebuie dus din proprie inițiativă!”

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

pensii
recalcularea pensiilor

Românii ale căror pensii ar fi mai mici după marea recalculare

Sunt vești și mai rele pentru românii care așteaptă recalcularea, în condițiile în care există și categorii de români care nu vor primi niciun ban în plus. Mai exact, aproape două milioane din cei cinci milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie. Este vorba despre pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă, potrivit recalculării. Atrocitățile în domeniu promit însă că pensiile acestora vor rămâne neatinse. Există totuși și un număr mic de români care vor pierde bani din pensie.

Trebuie să plecăm de la ceea ce înseamnă normele metodologice. Nu vreau acum să fac educație legislativă, doar informez că normele metodologice sunt acele documente, acte elaborate de ministere, care vin în urmă aprobării unei legi și publicării în Monitorul Oficial care, cu exemple, ne arată pașii de urmat și cum va fi implementată legea.

Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi.

La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Citește și: ISR 2024. Ce este ajutorul social care aduce mai mulți bani pentru români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult