- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii cu venituri reduse primesc pachete cu alimente și în 2024. Cum pot intra în posesia acestora și ce s-a schimbat

26 Jan, 08:41 • Fundeanu Madalina
În 2024, persoanele cu venituri reduse vor continua să primească pachete cu alimente. Află cum pot intra beneficiarii în posesia lor.
Românii cu venituri reduse primesc pachete cu alimente și în 2024. Cum pot intra în posesia acestora și ce s-a schimbat

În 2024, persoanele cu venituri reduse vor continua să beneficieze de tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde, dar și de pachete cu alimente, conform Antena 3 CNN.

Pachete cu alimente pentru românii cu venituri mici

Potrivit regulilor propuse într-un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) aflat în dezbatere publică, pachetele cu alimente vor trebui, în principiu, ridicate personal de la centrele speciale de distribuție de către fiecare beneficiar în parte.

De asemenea, conform deciziei adoptate către finalul anului 2023 prin Ordonanța de Urgență 115, pentru perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a sprijinului material pentru categoriile defavorizate.

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
  • pachete cu produse alimentare.

Cât despre pachetele cu produse alimentare, normele programului, incluse în proiectul de HG aflat în dezbatere publică, stipulează că, în mod normal, acestea trebuie să fie ridicate personal de fiecare beneficiar în parte. Românii care beneficiază de acest ajutor vor putea primi pachetele cu produse alimentare doar pe baza prezentării unui act de identitate valabil, a verificării identității pe lista beneficiarilor și a semnării pentru primirea produselor alimentare.

Ridicarea pachetelor cu alimente va avea loc la centrele de distribuție din localitatea de domiciliu, iar autoritățile administrației publice locale vor stabili amplasarea acestor centre.

Citește și: Schimbare importantă! Se extinde aria de beneficii pentru românii care primesc carduri de alimente

pachete alimente
pachete alimente

Pe de altă parte, pentru beneficiarii care nu se pot deplasa, autoritățile administrației publice locale vor trebui să asigure livrarea pachetelor cu alimente la domiciliu sau reședință.

Detaliile referitoare la cantitățile și tipurile de produse incluse în pachetele cu alimente nu sunt cunoscute în prezent, aceste aspecte urmând să fie stabilite prin ordin comun al Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene și al Ministrului Muncii și Solidarității Sociale în termen de maximum 60 de zile de la aprobarea proiectului de HG.

În acest an, valoarea pachetelor va fi de maximum 125 de lei și se vor acorda o dată la 6 luni persoanelor cu venituri mici, inclusiv celor care primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familiile cu copii sau celor aflate în situații critice de viață. Pentru evaluarea acestor situații, autoritățile locale trebuie să efectueze o anchetă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Beneficiarii de pachete de alimente vor fi următorii:

a) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

b) membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilte în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.

Vezi mai multe știri: Noile condiţii stabilite de Guvern privind cardurile de energie. Se pot scoate banii de pe aceste carduri!