- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii încercați de criza economică primesc sprijin financiar. Daea: „Dublăm suma cu bani de la buget”

31 Mar, 16:26 • Bumbeneci Diana
Petre Daea confirmă că s-a aprobat sprijinul inițial pentru fermierii români. Fondurile de la buget vor fi dublate.
Românii încercați de criza economică primesc sprijin financiar. Daea: „Dublăm suma cu bani de la buget”

Ministrul Agriculturii are vești bune pentru fermierii români care au avut de suferit din cauza crizei economice. Vin bani de la Uniunea Europeană, dar şi de la bugetul de stat, conform Antena3.

Românii încercați de criza economică primesc sprijin financiar

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a confirmat aprobat sprijinul inițial, 10 milioane de euro, pentru fermierii români, dar că suma va fi dublată cu bani de la bugetul de stat. De asemenea, el arată că reprezentanții Comisiei Europene lucrează la un nou pachet de sprijin.

În Comitetul de cereale s-a aprobat cu 22 de voturi , patru voturi <împotrivă> și o abținere acel sprijin inițial pentru cele trei state, cunoscând în ordine Polonia, Bulgaria și România, pe sumele inițiale. Acum, la Comisia Europeană, se lucrează la un nou pachet de sprijin, folosindu-se noi interpretări, că România a făcut observații la modul de calcul, iar președintele României a intervenit la structurile europene. Acum, la această dată am primit această sumă pe care o dublăm cu suma din bugetul statului”, a anunţat Petre Daea.

Ministrul a mai explicat că decizia trebuie să fie publicată în Jurnalul Oficial pentru a continua demersurile pe plan național.

Citește și: Sume fabuloase pentru tineri! Guvernul le oferă sute de mii de euro finanțare

Petre Daea despre criza economică
Petre Daea despre criza economică

„Așteptăm să apară regulamentul în Jurnalul Oficial, în așa fel încât să dăm rădăcină juridică actelor noastre. Se lucrează la un pachet nou de sprijin, având în vedere nevoiele noastre”, a subliniat Petre Daea.

De partea cealaltă, președintele Klaus Iohannis s-a arătat, săptămâna trecută, nemulţumit de suma primită pentru fermierii români.

Situația se prezintă la modul următor, Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește.

Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o. Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a spus șeful statului.

Iohannis a discutat şi cu președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen, iar aceasta anunțat că sumele pentru fermierii români vor fi recalculate.

Vezi și: Analfabetismul, „tratat” cu vacanțe pe bandă rulantă! Deși sistemul de educație este la pământ, elevii și profesorii primesc o nouă vacanță, diferențiată, pe județe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult