- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii își iau adio de la Programul Rabla pentru Becuri 2023. Președintele ASF anunță cum s-au relocat banii

15 Mar, 17:32 • Bumbeneci Diana
Programul Rabla pentru becuri s-a blocat. AFM spune că bugetul pentru program a fost realocat pentru Casa Verde Fotovoltaice. Iată de ce s-a luat această decizie.
Românii își iau adio de la Programul Rabla pentru Becuri 2023. Președintele ASF anunță cum s-au relocat banii

Rabla pentru Becuri nu va mai fi prea curând! Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) transmite că bugetul de 400 milioane lei pentru programul Rabla la becuri, care a fost votat anul trecut, a fost realocat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, potrivit unui răspuns al instituției la solicitarea Economedia.

Rabla pentru becuri s-a blocat

Potrivit sursei citate, AFM a transmis în ultima lună din 2022 că programul Rabla pentru becuri ar fi putut fi lansat în prima parte a anului 2023, însă programul nu mai are disponibil un nou buget și probabil nu se va putea lansa, doar în cazul în care va primi alocare. Acest lucru însă s-ar putea schimba abia la vară.

Vezi și: Vești excelente pentru românii care doresc să acceseze programele Rabla și în 2023. Se propune majorarea primelor de casare

„Menționăm că bugetul alocat pentru derularea programului a fost realocat pentru Programul Sisteme Fotovoltaice, petru care am primit extrem de multe solicitări de reluare. De aceea, pentru anul acesta, bugetul AFM pentru panouri fotovoltaice este cel mai mare buget acordat pentru acest program de până acum și anume 2 miliarde de lei. Rezultatele acestui program se transpun într-un timp foarte scurt în reducerea prețului la facturile de energie, ceea ce este foarte important în contextul energetic actual”, a transmis AFM pentru Economedia.

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au mai transmis că zilele acestea se realizează o analiză pentru a se găsi cea mai bună variantă de desfășurare a acestui program, astfel încât să vină în sprijinul cetățenilor.

În acest sens, s-au purtat discuții și au fost dezbătute mai multe variante împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Muncii. Este luată în calcul varianta ca Programul Rabla pentru becuri să se adreseze persoanelor defavorizate deoarece ar fi normal ca banii publici să se ducă în zone unde este nevoie de sprijin financiar”, mai transmite AFM.

Potrivit sursei citate, Guvernul a aprobat anul trecut pentru programul Rabla pentru becuri un buget de 400 de milioane de lei. Finanțarea se putea acorda sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziționarea becurilor cu led de maximum 15 W.

Ai mai putea citi: Ministrul Mediului confirmă astăzi când începe programul Rabla. Ce beneficii noi vor avea românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult