- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii, loviți puternic de prețurile colosale, însă companiile își rotunjesc profiturile în urma inflației

17 Jul, 09:32 • Constantin Cristina
Scumpirile record au dat mari bătăi de cap românilor, care nu au mai putere de cumpărare, deși companiile ies în câștig orice s-ar întâmpla. Profitul net al mediului de business se află pe cel mai înalt vârf.
Românii, loviți puternic de prețurile colosale, însă companiile își rotunjesc profiturile în urma inflației

Românii sunt loviți de prețurile uriașe și își pierd din ce în ce mai mult puterea de cumpărare. Cei care ies pe plus sunt companiile, care datorită inflației, au înregistrat un profit net record, având pierderi zero, potrivit zf.ro.

Citește și: Scumpiri în lanț. Guvernul se gândește să taxeze din nou sucurile. Câți bani vor da românii pentru o sticlă de suc la un litru

Românii, loviți puternic de prețurile colosale, însă companiile își rotunjesc profiturile în urma inflației

Puterea de cumpărare a românilor a fost tăiată de scumpirile record care au devastat piața din România în 2022, de la energie la alimente, dar și de la călătoriile din transporturi. Chiar dacă românii se zbat de pe o zi pe alta, companiile au pierderi zero, iar profitul este unul record.

Tot se desfășoară într-o perioadă în care atât local, cât și global, în care se vorbește despre greedflaion, fiind o combinație de lăcomie și inflație, greu de tradus în limba română. Potrivit datelor financiare privind evoluția mediului de business în 2022, arată că firmele locale au raportat cel mai mare profit cumulat de până acum şi cele mai mici pierderi nete din ultimii ani.

companiile ies pe plus în urma scumpirilor
companiile ies pe plus în urma scumpirilor

Astfel, soldul net al profitului (diferenţa dintre profit şi pierderi) a sărit de pragul de 200 mld. lei, dublu faţă de 2020 şi cu 32% peste nivelul din 2022. Mai exact, câştigul net la nivelul întregului mediul de business a crescut de două ori mai repede decât cifra de afaceri şi decât inflația, arată calculele făcute de sursa citată pe baza datelor de la Registrul Comerțului.

Mai mult, antreprenorii și executivii au recunoscut că unele scumpiri au fost de foarte multe ori realizate fără motiv. Începând cu luna septembrie, românii se vor întâlni cu o noi scumpiri la produsele zilnice și anumite servicii. Decizia vine pe fondul unor ieftiniri ale unor produse alimentare pentru următoarea perioadă, luată în special de ministrul Finanțelor, care vrea să crească încasările la bugetul statului.

Alte articole: Scumpiri masive din septembrie! Guvernul a anunțat categoria de produse pentru care românii vor scoate din buzunar sume record