- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu mai fură doar curent, ci şi gaze. Unul dintre marile oraşe din România, cap de listă la furtul de utilităţi

23 Feb, 17:36 • Stefan Simion
Preţurile la utilităţi au luat-o razna în ultimii ani, dar veniturile românilor nu au urmat şi ele acelaşi trend ascendent. În ciuda plafonărilor asigurate de Guvern, costurile cu utilităţile au rămas suficient de mari încât mulţi români să nu şi le poată permite şi să încerce să fenteze legea.
Românii nu mai fură doar curent, ci şi gaze. Unul dintre marile oraşe din România, cap de listă la furtul de utilităţi

Concret, după ce a făcut „bilanţul” pe anul trecut, distribuitorul Delgaz Grid a constatat 1.509 cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022.

Iaşiul, cap de listă la furtul de curent

Dintre acestea, 906 sunt furturi la gaze naturale şi 603 la curent, Iaşiul fiind cap de listă şi la furtul de curent, şi de gaz, scrie Ziarul de Iași.

Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 24 milioane de kWh, ceea ce i-a produs distribuitorului o pagubă totală de peste 11,7 milioane lei. Practic, s-a furat o cantitate de energie care reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici din Paşcani, spre exemplu (consumul a circa 35.000 de locuitori/ la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă), sau de gaze naturale cât al locuitorilor din comuna Aroneanu (consumul a circa 5.000 de locuitori/ la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).

Citeste si Sebastian Burduja anunță planul prin care facturile la gaze ale bucureștenilor ar putea să scadă chiar și cu cu 17 lei/Megawatt-oră

6 judeţe din Moldova şi 12 din Ardeal, campioane la furtul de utilităţi

Aceste cazuri de furturi de gaze naturale s-au depistat în şase judeţe din Moldova în care distribuitorul Delgaz Grid  activează, mai exact Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Vaslui, dar şi în alte 12 judeţe din Ardeal. Pe de altă parte, cazuri de furturi de energie electrică s-au depistat doar în cele şase judeţe din Moldova amintite anterior.

Citeste si Noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile. UE a pregătit peste 800 de milioane de euro pentru antreprenori

E.ON raportează că furturile de gaze și energie electrică au crescut cu 40% în 2023

Nemţii de la E.ON, au raportat o creștere de aproape 40% a numărului de furturi de energie electrică și gaze naturale din rețelele de distribuție de profil din România, operate de Delgaz Grid, în 2023, transmite Profit.ro.

curent
 curent
„Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe față de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică”, conform E.ON.

Pentru a identifica persoanele responsabile și pentru a recupera prejudiciul cauzat, au fost întocmite și înaintate plângeri penale către autoritățile competente. E.ON, prin Delgaz Grid, a emis o avertizare cu privire la riscurile asociate utilizării instalațiilor clandestine și intervențiilor neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate, subliniind posibilitatea producerii unor incidente grave.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult