- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii primesc până la 1.000 de lei dacă lucrează în weekend! Cine sunt angajații care vor avea această sumă în buzunare. Decizia a intrat deja în vigoare

07 Aug, 16:29 • Constantin Cristina
Bani în plus pentru o anumită categorie de români! Cei care vor lucra în weekend vor beneficia de 1.000 de lei în plus la salariu.
Românii primesc până la 1.000 de lei dacă lucrează în weekend! Cine sunt angajații care vor avea această sumă în buzunare. Decizia a intrat deja în vigoare

Vești excelente pentru anumiți români care vor lucra în weekend! Decizia a intrat deja în vigoare încă de la 1 august 2023. Banii vor intra în plus pe lângă salariul de bază, a informat cancan.ro.

Așadar, angajații din România care vor lucra în weekend-uri vor primi între 500 și 1.000 de lei lunar în plus la salariu. Mai precis, această decizie se aplică dacă weekend-urile vor fi lucrate într-un anumit domeniu. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care s-a stabilit ca angajații din sistemul sanitar să primească mai multe indemnizații.

Citește și: Anunțul momentului pentru pensionarii din România. Ce se va întâmpla cu seniorii care primesc pensii de 20.000 de lei

Românii primesc până la 1.000 de lei dacă lucrează în weekend! Cine sunt angajații care vor această sumă în buzunare. Decizia a intrat deja în vigoare

Sumele pe care le vor primii aceștia se vor restitui în funcție de anumite condiții:

  • Vor primi 500 de lei lunar medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază.
  • Totodată, medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază vor primi 1.000 de lei în plus peste salariu.
  • Biologii, chimiştii şi biochimiştii care vor efectua lunar cel puțin două gărzi vor primi pe lângă salariu câte 500 de lei.
muncă în weekend
muncă în weekend
  • 500 de lei vor primi lunar și asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

În plus, angajații din sistemul sanitar vor primi 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în perioada de repaus săptămânal sau de sărbătorile legale. Aceeași regulă se aplică și în cazul zilelor în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează. Suma nu poate depăși pragul de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).

Prin același document normativ a fost modificată și durata concediului de odihnă. Articolul 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 prevede:

„(1) Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcţie de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.

(2) În termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”, se arată în Ordonanța de urgență nr. 115/2004.

Alte articole: ING face anunțul zilei pentru milioane de români. Se lansează proiectul anului 2023