- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii primesc peste 6 miliarde de euro de la UE! Se întâmplă din toamna anului 2023. Este anunțul momentului

25 Jul, 19:24 • Lupu Alexandra
Antreprenorii din România primesc 6,5 de miliarde de euro de la UE. Banii intră în conturi în toamna anului 2023. Iată cele mai noi informații.
Românii primesc peste 6 miliarde de euro de la UE! Se întâmplă din toamna anului 2023. Este anunțul momentului

Veste mare! Companiile din România pot primi fonduri nerambursabile de 6.5 miliarde de euro în a doua jumătate a anului, informează stiripesurse.ro.

Bani pentru români

Companiile din România beneficiază de fonduri de 6.5 miliarde de euro în a doua jumătate a anului 2023 pentru proiecte de agricultură, reciclare, energie verde, producția de materiale de construcții sau industria alimentară. Antreprenorii și companiile din toată țara vor avea la dispoziție fondurile nerambursabile, care pot fi folosite în cele ce urmează pentru investiții în sectoarele menționate.

Citește și despre: Student Invest 2023-2024. Modul prin care tinerii români pot primi bani pentru educație, sănătate și cultură. Documentele necesare

Analiza REI, grup de companii specializate în atragerea de finanţări nerambursabile, arată că a doua parte a anului 2023 reprezintă cea mai bună perioadă pentru investiții cu sprijin nerambursabil. În momentul de față, sunt în derulare 9 programe de finanțare.

Roxana Mircea, managing partner REI Grup, a afirmat că România traversează cea mai bună perioadă din istorie, dacă vorbim despre oportunitățile de dezvoltare. Ea s-a arătat încrezătoare, spunând că are încredere că tot mai mulți antreprenori și companii vor apela la fondurile nerambursabile.

„România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare şi suntem încrezători că tot mai mulţi antreprenori şi companii vor apela la soluţiile nerambursabile de sprijin puse la dispoziţie de autorităţi, ca alternativă sau complementar accesului la creditul bancar sau finanţarea proiectelor din resurse proprii.

Suntem optimişti şi vedem deja o comunicare mai clară şi o îmbunătăţire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse, am primit asigurări că aceste evaluări se vor digitaliza, iar în final se va lucra mult mai eficient, ceea ce va face ca accesul la finanţarea nerambursabilă să fie un proces mult simplificat”, a declarat Mircea.

Bani pentru români
Bani pentru români

Ea a adăugat că firmele ar trebui să își definească proiectele de investiții pe parcursul lunilor august – septembrie. În acest fel, antreprenorii vor reuși să identifice un consultant, un proiectant, un tehnolog şi furnizori de tehnologii, astfel încât proiectele depuse să fie cât mai bine fundamentate.

Roxana Mircea a precizat că există cereri de peste 5 ori mai mari decât bugetul alocat pe unele programe de finanțare. Printre cele mai importante programe din 2023 se numără:

  • Planul Naţional Strategic 2023 – 2027 – investiţii în agricultură – buget total: 1,7 miliarde de euro
  • Fondul pentru Modernizare – Programul 1 – Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – buget total: 1,575 miliarde de euro
  • Programul Operaţional „Tranziţie Justă” (POTJ) – doar pentru judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galaţi, Mureş – buget total: 1,5 miliarde de euro
  • Programele Regionale (PR) 2021-2027 – finanţare investiţii IMM – buget total: aproape 800 milioane de euro
  • Managementul deşeurilor – reciclare – (PNRR) – buget total: 286 milioane de euro
  • INVESTALIM – Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare – buget total: 600 milioane de euro
  • PNRR – Granturi pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate – buget total: 150 milioane de euro
  • CONSTRUCT PLUS – Ajutoare de stat pentru industria materialelor de construcţii – buget total: 590 milioane de euro
  • Programul Dezvoltare Durabilă – Îmbunătăţirea eficienţei energetice – buget total: 135 milioane de euro

Vezi și: Se dau bani pentru acești români! Documentele trebuie depuse până la 9 august