- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii riscă să rămână fără porci și în iarna 2023. Noi focare de pestă porcină au fost identificate în România

12 Jul, 14:50 • Bumbeneci Diana
Au fost identificate noi focare de pestă porcină! DSVSA, anunț de ultimă oră.
Românii riscă să rămână fără porci și în iarna 2023. Noi focare de pestă porcină au fost identificate în România

S-a dat alerta de pestă porcină africană în România, după ce focare noi au fost identificate în mai multe județe! Nu mai puțin de patru focare au fost depistate în localitatea Prundu, a mai anunțat Agerpres.

Noi focare de pestă porcină au fost identificate în România

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Centrul Local de Combatere a Bolilor, organizat la nivelul Instituţiei Prefectului, a decis în regim de urgență uciderea animalelor din focarele de pestă porcină africană, dezinfecţia riguroasă a exploataţiilor contaminate şi instituirea de zone de restricţii sanitar-veterinare şi supraveghere în opt localităţi limitrofe.

La această dată, la nivelul judeţului Giurgiu evoluează patru focare de Pestă Porcină Africană.

Toate focarele sunt înregistrate în localitatea Prundu. Astfel, în cadrul şedinţelor Centrului Local de Combatere a Bolilor, organizate la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu s-a dispus uciderea animalelor din focarele de boală, îngroparea acestora în locurile special destinate acestui scop, dezinfecţia riguroasă a exploataţiilor contaminate şi instituirea zonelor de restricţii sanitar-veterinare ce cuprind o zonă de protecţie care include localităţile Prundu şi o zonă de supraveghere în localităţile Puieni, Pietrele, Greaca, Zboiu, Vlad Ţepeş, Mironeşti, Teiuşu.

La momentul actual, medicii veterinari de liberă practică efectuează catagrafierea efectivelor de suine existente în gospodăriile populaţiilor conform reglementărilor legale în vigoare”, se precizează în comunicatul DSVSA Giurgiu.

Vezi și: Ultimă oră de la NATO! Armata Spaniolă intervine în România

Inspectorii sanitar-veterinari fac apel la crescătorii de porci din judeţ să conştientizeze gravitatea acestei boli şi să încerce, pe cât posibil, să respecte condiţiile de biosecuritate pentru a evita pătrunderea virusului de pestă porcină africană în efectivele de suine deţinute în gospodărie.

Cumpărarea de suine din locuri neautorizate şi fără documente sanitar veterinare, introducerea în gospodărie şi apoi în hrana animalelor de furaje proaspăt recoltate de pe câmp fără a respecta perioada de aşteptare recomandată de autorităţi, neanunţarea în cel mai scurt timp a medicului veterinar împuternicit asupra oricărui caz de îmbolnăvire a suinelor din gospodărie în vederea luării de măsuri pentru evitarea diseminării virusului în afara exploataţiei, efectuarea de tratamente cu personal neautorizat şi fără respectarea normelor de biosecuritate în momentul accesului şi părăsirii exploataţiei de către aceştia, participarea la acţiuni de vânătoare sau de tăiere a materialului lemnos din păduri şi apoi pătrunderea în exploataţie fără a schimba echipamentul de lucru sunt principalele cauze care pot determina apariţia Pestei Porcine Africane în exploataţiile de porcine din sistemul gospodăresc”, se mai arată în comunicatul DSVSA Giurgiu.

Ai mai putea citi și: Este știrea momentului! NATO intervine în războiul cu Rusia!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult