- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor beneficia de pensii mai mari de la 1 ianuarie. Marcel Ciolacu: „Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie vom trece noua lege a pensiilor prin parlament”

28 Oct, 17:04 • Fundeanu Madalina
Pensiile românilor vor crește. Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 28 octombrie, că de la 1 ianuarie 2024 toate pensiile din România vor crește cu rata inflației din 2023, adică 13,8%.
Românii vor beneficia de pensii mai mari de la 1 ianuarie. Marcel Ciolacu: „Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie vom trece noua lege a pensiilor prin parlament”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 28 octombrie, că de la 1 ianuarie 2024 toate pensiile din România vor crește cu rata inflației din 2023, adică 13,8%. De asemenea, Parlamentul urmează să adopte anul acesta noua lege, care va fi aplicată din 2024, pe măsură ce vor putea fi adaptate mecanismele logistice, potrivit știripesurse.ro.

Cresc pensiile de la 1 ianuarie?

„Haideți să lămurim un pic lucrurile. România are legi. La anul, conform legii, vom avea o indexare de 13,8%. Este indicele de inflație pe anul trecut. Știți foarte bine că data trecută, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă, pentru că inflația în anul curent era mult mai mare, am hotărât să aplicăm același lucru. Prin două componente one off  – astfel am putut constituțional să mărim pensiile mai mici. De la această aceată bază am plecat.

În viitoarea lege se regăsește din nou acest fapt că trebuie cu indicele de inflația anual intervenit pe pensii. Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie vom trece noua lege a pensiilor prin parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechități. La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%”, a fost declarația lui Ciolacu.

 pensii
pensii

Te-ar putea interesa și: Ultimele declarații ale premierului Marcel Ciolacu, despre aderarea României la Schengen. „O să continuăm și pe căi diplomatoce și cu toată puterea de convingere să schimbăm părearea d-lui cancelar Nehammer”

Pensionarii își vor primi banii la timp

Recent, Daniel Baciu i-a asigurat pe pensionari că există bani pentru fondurile alocate pensiilor de sărbători, iar acestea vor fi livrate la timp. El a mai declarat pentru Antena 3 CNN că zvonurile legate de problemele cu banii nu sunt adevărate, iar CNPP va reuși să facă plățile exact ca și până acum.

„Fac o precizare foarte importantă. Aceea că avem banii de pensii. Am auzit zvonuri în piață că avem probleme cu banii, ceea ce nu este deloc adevărat. Poate unele ministere au, dar nu și Casa Națională de Pensii Publice. Lumea trebuie să știe că există bani și că vor primi banii la timp înainte de sărbători, așa cum le-au primit și înainte de Paști, de Revelion, de Sfântul Dumitru sau mai știu eu când. Nu se pune problema să ajungem în imposibilitatea de a le mai plăti”, a spus Daniel Baciu.

Vezi și: Schimbări majore de la 1 noiembrie! Se modifică modul în care se pot face tranzacții cash, fiind stabilit un plafon zilnic pentru plata angajaților