- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor primi ajutoarele pentru facturile la energie pe card! Guvernul are la dispoziție 1 miliard de euro pentru a sprijini populația

01 Nov, 20:10 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat modul în care vor ajunge banii la românii vulnerabili care vor fi sprijiniți de Guvern. Guvernul are la dispoziție un miliard de euro din fonduri europene pentru a-i sprijini pe români la plata facturilor la energie.
Românii vor primi ajutoarele pentru facturile la energie pe card! Guvernul are la dispoziție 1 miliard de euro pentru a sprijini populația

Guvernul României are la dispoziție un miliard de euro pentru a veni în ajutorul românilor vulnerabili. Acști bani provin din fonduri europene și peste 4 milioane de români vor putea primi acest ajutor. vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene explicat mecanismul prin care banii vor ajunge în buzunarele românilor.

Cum vor primi românii ajutorul pentru facturile la energie?

„Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș pentru Antena 3.

Citește și: Ludovic Orban acuză guvernanții pentru situația actuală din energie: „Criza energetică din România este provocată de guvern”.

„Există un termen pe care noi îl putem pune în aplicare dacă se va decide în acest fel, la nivelul coaliției de guvernare. După cum știți noi mai administrăm și voucherele sociale pe care le avem pentru produsele alimentare și tot din fonduri europene. Deci există premisele necesare pentru ca aceste vouchere, dacă se va decide astfel, să fie acordate românilor.  

Condițiile care există la nivel de regulament sunt cele legate de sărăcia energetică, adică să existe consumuri rezonabile, reduse de energie electrică la nivel de gospodărie și persoanele vulnerabile și gospodăriile vulnerabile sunt în funcție de limita de venit pe care am avut-o și până acum, respectiv sub 1500 de lei venitul mediu pe membru de familie. Acest lucru urmează să îl definitivăm în discuțiile pe care le vom avea cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul.

Românii vor primii ajutoarele pentru facturile la energie pe card! Guvernul are la dispoziție 1 miliard de euro pentru a sprijini populația
Românii vor primii ajutoarele pentru facturile la energie pe card! Guvernul are la dispoziție 1 miliard de euro pentru a sprijini populația

„Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție. 

Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez că acestea sunt simulări care se fac în momentul de față și cred că într-un timp rezonabil vom anunța detaliile în ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș.

„Este posibil să avem aceste tipuri de carduri care să fie multifuncționale, după cum este posibil să avem și un card separat. Acest mecanism urmează să îl punem la punct în funcție de deciziile care se vor lua cu privire la cuantumul acestui sprijin pentru încălzirea locuințelor. Este de menționat faptul că  este luată în calcul și varianta compensării energiei termice și încălzirii termice în sistemele centralizate de căldură. Dar toate aceste detalii vor fi anunțate la momentul potrivit. Vestea bună este că putem acorda acest ajutor și că avem un buget la dispoziție pe care îl putem aloca pentru această formă de sprijin a populației”, mai spune el.

Te-ar putea interesa și:Laptopul este un mare consumator de energie electrică. Ce trebuie să facă românii ca să reducă costul facturilor la curentul electric

Ministrul a mai explicat faptul că va exista un regim strict de utilizare a cardurilor și beneficiarii nu vor putea retrage numerara de pe aceste carduri. De asemenea, furnizorii de energi vor fi înscriși în rețeaua emitentului de carduri.

„Să nu uităm că aceste consumuri de energie sunt lunare, că într-adevăr aceste ajutoare depind de consumurile energetice lunare pe care le are familia și regularitatea cu care le vom acorda urmează să fie stabilită și în funcție de capacitatea noastră de a implementa un volum atât de mare de vouchere. Dacă plafonul va crește și ne va permite bugetul să fie până în limita celor 2000 de lei, discutăm despre 4 milioane sau 5 milioane de beneficiari. Deci sunt detalii pe care le vom limpezi pe parcurs, pe măsură ce înaintăm cu mecanismele financiare. Din această perspectivă vom găsi formula cea mai bună pentru implementarea acestui sprijin. 

În general aceste carduri sunt carduri care circulă în regim controlat și nu pot face obiectul tranzacțiilor decât furnizorilor cărora le este destinat respectivul card. Dacă, de exemplu, furnizorul de energie electrică este în rețeaua emitentului de carduri, beneficiarul se prezintă cu cardul la casierie sau unde are loc plata facturilor în mod curent și de acolo, cu ajutorul acestui card, și cu codul PIN corespunzător, se vor utiliza respectivele carduri. Din acest punct de vedere nu ne vom face probleme cu privire la modul de utilizare al lor. 

De reținut este că nu vor putea fi retrași bani în numerar de pe aceste carduri. Există un regim strict de utilizare al lor și nu pot fi tranzacționați. 

Desigur că există și un regim de sancțiuni pentru beneficiarii care le folosesc în alte scopuri decât cele pentru care au fost emise”, a conchis ministrul Marcel Boloș.

Citește și: Eurostat: România este pe locul patru în Europa la creşterea preţului energiei electrice

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult