- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rompetrol investește în noi stații de încărcare a mașinilor electrice. Acestea vor fi amplasate în mai multe zone de pe A1

22 Mar, 16:58 • Fundeanu Madalina
Rompetrol vrea să instaleze stații de încărcare a mașinilor electrice pe A1. Acest proiect va avea loc exclusiv pe teritoriul României, în 11 locații Rompetrol.
Rompetrol investește în noi stații de încărcare a mașinilor electrice. Acestea vor fi amplasate în mai multe zone de pe A1

Rompetrol anunță că a lansat licitația pentru instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice pe A1, conform informațiilor prezentate de Profit.ro.

Licitația este pentru „Achiziția activităților de proiectare (proiecte tehnice, întocmire documentație pentru obținerea autorizatilor și avizelor), obținerea autorizațiilor și avizelor necesare, achiziția echipamentelor electrice și montajul acestora, achiziția lucrărilor de execuție a instalațiilor electrice de: racordare la rețeaua publică de distribuție a energiei electrice și de utilizare, precum și achiziția lucrărilor de construcții civile de amenajare a spațiului de parcare destinat amplasării stației de încărcare electrică.”

Rompetrol vrea să instaleze stații de încărcare a mașinilor electrice pe A1

Această licitație face parte din proiectul „Dezvoltarea de către Rompetrol a infrastructurii de combustibil alternativ pe Autostrada A1 la granița RO – HU”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Connecting Europe Facility (CEF), și care a primit aprobarea grantului de la Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

Proiectul are ca scop crearea unui coridor de infrastructură pentru combustibil alternativ prin implementarea de stații de încărcare ultra-rapidă pe rețeaua rutieră TEN-T, în stațiile de alimentare Rompetrol, în România, pe Autostrada A1, la granița cu Ungaria (tronsonul Nădlac – Sibiu). In acest sens este necesara realizarea de lucrari si de achizitionare de echipamente care sa asigure un grup de încărcare cu o putere instalata de 630kVA / locatie.

Acest proiect va avea loc exclusiv pe teritoriul României, în 11 locații Rompetrol, și are în vedere:

  • Elaborarea proiectului tehnic pentru lucrările din cele 11 locații
  • Execuția lucrărilor la rețeaua de distribuție a operatorului regional de distribuție, conform cerințelor detaliate în Avizele Tehnice de Racordare (ATR)
  • Achiziția de echipamente pentru efectuarea lucrărilor
  • Pregătirea și obținerea tuturor autorizațiilor necesare pentru efectuarea tuturor lucrărilor

În vederea participării la licitație, trebuie transmise intențiile de participare în format scris la adresa de mai jos (e-mail) până la 05.04.2024. Din motive de securitate IT, persoanele interesate sunt rugate să nu trimită arhive cu extensia .rar.

În ceea ce privește societățile care nu sunt înregistrate în platforma de licitații SAP Ariba, acestea sunt rugate să precizeze intenția de participare, menționând datele de contact (numele și adresa de email) la care poate fi transmisă invitația de depunere a ofertelor.

Citește și: Rompetrol pune staţii de încărcare electrică în benzinăriile de pe autostrăzi. Proiectul de 2,2 milioane de euro, finanțat cu bani europeni

Rompetrol
Rompetrol

Condiții de participare

Selecția companiilor care vor primi invitația de depunere a ofertelor se va face ținând cont de următoarele criterii de eligibilitate, acestea fiind cerințe minime de participare (cerințe de precalificare), după cum urmează:

1) Unul dintre principalele obiecte de activitate trebuie sa fie instalatiile electrice iar media anuala a cifrei de afaceri din ultimii 3 ani (2021, 2022, 2023) trebuie sa fie cel putin conform valorilor alocare pe Pachetele prezentate mai jos. Un ofertant poate aplica pentru pachetele 1, 2, 3 sau pentru toate pachetele (Pachetul 4):

Pachet 1 – cifra de afaceri medie anuală min. 190.000 dolari

-Lot 11: Autostrada A1, km 260+160, Dreapta – Cristian, județul Sibiu

-Lot 8: Autostrada A1, km 340+500, Dreapta – Orăștie, județul Hunedoara

-Lot 8: Autostrada A1, km 340+500, Stânga – Orăștie, județul Hunedoara

Pachet 2 – cifra de afaceri medie anuală min. 240.000 dolari

-Lot 1: Autostrada A1, km 558+380, Dreapta – Pecica, județul Arad

-Lot 1: Autostrada A1, km 558+380, Stânga – Pecica, județul Arad

-Lot 2: Autostrada A1, km 530+536, Dreapta – Sagu, județul Arad

-Lot 2: Autostrada A1, km 530+536, Stânga – Sagu, județul Arad

Pachet 3 – cifra de afaceri medie anuală min. 290.000 dolari

-Lot 3: Autostrada A1, km 500+596, Dreapta – Giarmata, județul Timiș

-Lot 3: Autostrada A1, km 500+596, Stânga – Giarmata, județul Timiș

-Lot 4: Autostrada A1, km 481+646, Dreapta – Recaș, județul Timiș

-Lot 4: Autostrada A1, km 481+646, Stânga – Recaș, județul Timiș

Pachet 4 (Pachet 1+2+3)- cifra de afaceri medie anuală min. 720.000 dolari

În scopul licitației, Ofertantul are posibibilitatea de a aplica în Consortiu. Ofertantul trebuie să includă în răspunsul său o copie a acordului legal între Ofertant și orice terță parte si sa. în cazul în care Ofertantul va aplica în Consortiu, cifra de afaceri medie anuală indicată pentru fiecare pachet trebuie îndeplinită de liderul de asociere.

Cu o lună în urmă a fost anunțat că KMG Rompetrol Development implementează un proiect de eMobilitate, co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul instrumentului de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei’’ (CEF-Transport).

În conformitate cu strategia de decarbonizare a Grupului KMG International ce vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și contribuția la dezvoltarea rețelei regionale de încărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, KMG Rompetrol Development a depus, în noiembrie 2022, o cerere de finanțare a unui proiect privind achiziția și instalarea de stații de încărcare ultra-rapidă pentru vehicule electrice.

Acestea vor fi amplasate în stațiile de distribuție a carburanților Rompetrol situate în centrele de servicii integrate existente pe autostrada A1, un tronson important din Rețeaua de Transport Trans-European (TEN-T).

„Fiind o companie centrată pe dezvoltarea sustenabilă, recunoaștem rolul major al stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice în demersul nostru de decarbonizare. Implementarea în rețea a serviciului de încărcare pentru vehiculele electrice reprezintă un pas important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în combaterea schimbărilor climatice.

Suntem încântați să anunțăm inițierea cu succes a primului nostru proiect co-finanțat de Uniunea Europeană. Această etapă-cheie marchează un pas semnificativ în angajamentul nostru pentru inovație și dezvoltare durabilă’’, a declarat Alua Amirova, Director Strategie și Dezvoltare Durabilă KMG International (Rompetrol).

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de combustibili alternativi de către Rompetrol pe autostrada A1 la granița RO-HU” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF-Transport), acesta fiind aprobat în data de 15 martie 2023 de către Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu.

Scopul proiectului îl reprezintă instalarea a 11 stații de încărcare de 300 kW (fiecare stație cu două puncte de încărcare de 150 kW) și modernizarea conexiunii la rețea pentru 11 locații cu puterea de 600 kVa fiecare în locațiile CNAIR după cum urmează:

1.Autostrada A1, km 558+380, lot 1 Dreapta – Pecica, județul Arad

2.Autostrada A1, km 558+380, lot 1 Stânga – Pecica, județul Arad

3.Autostrada A1, km 530+536, lot 2 Dreapta – Sagu, județul Arad

4.Autostrada A1, km 530+536, lot 2 Stânga – Sagu, județul Arad

5.Autostrada A1, km 500+596, lot 3 Dreapta – Giarmata, județul Timiș

6.Autostrada A1, km 500+596, lot 3 Stânga – Giarmata, județul Timiș

7.Autostrada A1, km 481+646, lot 4 Dreapta – Recaș, județul Timiș

8.Autostrada A1, km 481+646, lot 4 Stânga – Recaș, județul Timiș

9.Autostrada A1, km 340+500, lot 8 Dreapta – Orăștie, județul Hunedoara

10.Autostrada A1, km 340+500, lot 8 Stânga – Orăștie, județul Hunedoara

11.Autostrada A1, km 260+160, lot 11 Dreapta – Cristian, județul Sibiu

„Stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice facilitează tranziția către soluții de mobilitate mai puțin poluante și contribuie, în același timp, la procesul de conștientizare, de către cetățeni și comunitate, a efectelor pe care alegerea tipului de vehicul o poate avea asupra mediului înconjurător.

Prin investiția pe care urmează să o realizăm cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în infrastructura stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice, vom contribui la un viitor mai verde, promovând în același timp inovația și creșterea economică.

De asemenea, acest proiect va avea un impact pozitiv și asupra transportului transfrontalier și va susține tranziția către mobilitatea cu emisii reduse. Obiectivul nostru este de a deveni furnizor de soluții integrate necesare transportului rutier, în acord cu evoluția tendințelor pieței și a așteptărilor clienților noștri”, a declarat Laurențiu Colțănel, Director Grup Planificare și Dezvoltare Rețea în cadrul KMG International (Rompetrol).

Valoarea totală estimată a proiectului este de aproximativ 2,2 milioane de euro, din care aproximativ 900 de mii de euro vor fi acordați de către Uniunea Europeană. Perioada proiectului este de 36 de luni, derulându-se în perioada 10 noiembrie 2022 – 9 noiembrie 2025.

Vezi și: Rompetrol Rafinare anunţă începerea reviziei generale la rafinăria Petromidia. Lucrările vor dura mai mult de o lună