- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci roşii în fiecare zi. Anumite persoane ar trebui să evite consumul lor zilnic

07 Jul, 15:54 • Stefan Simion
Crude sau gătite, în salate ori în sosuri, roşiile sunt la fel de gustoase. Dincolo de versatilitatea sa culinară, roşia este o reală binecuvântare pentru sănătatea noastră.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci roşii în fiecare zi. Anumite persoane ar trebui să evite consumul lor zilnic

Delicioasele roşii sunt nelipsite de pe mesele românilor vara. Ce poate fi mai gustos, atunci când afară sunt 40 de grade şi numai de gătit mâncăruri la aragaz nu ai chef, decât o bucată generoasă de brânză cu una la fel de generoasă de pâine proaspătă, alături de o roşie mare, peste care ai presărat sare?

Bogată în vitamine, antioxidanți și fibre, roşia răsfață papilele gustative, având în același timp grijă de organism.

Roşiile, un cocktail de vitamine și antioxidanți

Roşiile conţin din abundență vitamine esențiale pentru buna funcționare a corpului – în special vitamina C, recunoscută pentru rolul său în protejarea și întărirea sistemului imunitar.

În plus, sunt pline de beta-caroten, precursor al vitaminei A, cu efecte benefice asupra pielii și vederii.

Dar cel mai prețios atu al tomatei este conținutul ridicat de licopen – un antioxidant puternic, responsabil pentru culoarea sa roșie intensă, dar și un aliat important în lupta împotriva radicalilor liberi, principalii vinovați de îmbătrânirea celulară.

Citeste si Vlad Ciurea dezvăluie singura legumă pe care o evită complet: „Îmi provoacă arsuri la stomac”

Licopenul protejează pielea împotriva degradării și oxidării, contribuind totodată la prevenirea unor afecțiuni precum artrita sau bolile cardiovasculare.

Fibre pentru o digestie optimă

Pe lângă gustul său distinct, roşia asigură un aport generos de fibre, esențiale pentru un tranzit intestinal sănătos.

roşii

Pentru a beneficia la maximum de acest avantaj, este recomandat să fie consumată cu tot cu coajă.

Fie că o preferi crudă, fie gătită, tomata își păstrează beneficiile. Însă dacă vrei să îți maximizezi aportul de nutrienți, este indicat să o gătești timp de 30 de minute. Asta întrucât anumiți compuși, precum licopenul, sunt mai bine asimilați după preparare termică.

Pentru un plus de eficiență, adaugă roşii gătite în supe, sosuri sau sucuri, împreună cu puțin ulei de măsline. Rolul acestuia este de a ajuta organismul să absoarbă licopenul.

Fără grăsimi, organismul absoarbe doar 5% din licopen, în timp ce asocierea cu uleiul de măsline crește absorbția până la 90%. Nu e de mirare că dieta mediteraneeană mizează pe această combinație câștigătoare!

Ce se întâmplă dacă mănânci roșii în fiecare zi

Ideal ar fi ca iubitorii de roşii să le consume cu moderație și să alterneze între prepararea termică și consumul crud.

Citeste si Ceapa verde, leguma minune pentru organism. La ce ajută, de fapt, acest aliment preferat de români

Chiar dacă are multe beneficii, roşia este și acidă, mai ales când este gătită. Din acest motiv, persoanele care suferă de reflux gastric sau sunt sensibile la alimente acide ar trebui să o consume cu prudență.

Pentru a reduce aciditatea în timpul gătirii, adaugă în preparat câteva felii de morcov.

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult