Delicioasele roşii sunt nelipsite de pe mesele românilor vara. Ce poate fi mai gustos, atunci când afară sunt 40 de grade şi numai de gătit mâncăruri la aragaz nu ai chef, decât o bucată generoasă de brânză cu una la fel de generoasă de pâine proaspătă, alături de o roşie mare, peste care ai presărat sare?
Bogată în vitamine, antioxidanți și fibre, roşia răsfață papilele gustative, având în același timp grijă de organism.
Roşiile conţin din abundență vitamine esențiale pentru buna funcționare a corpului – în special vitamina C, recunoscută pentru rolul său în protejarea și întărirea sistemului imunitar.
În plus, sunt pline de beta-caroten, precursor al vitaminei A, cu efecte benefice asupra pielii și vederii.
Dar cel mai prețios atu al tomatei este conținutul ridicat de licopen – un antioxidant puternic, responsabil pentru culoarea sa roșie intensă, dar și un aliat important în lupta împotriva radicalilor liberi, principalii vinovați de îmbătrânirea celulară.
Citeste si Vlad Ciurea dezvăluie singura legumă pe care o evită complet: „Îmi provoacă arsuri la stomac”
Licopenul protejează pielea împotriva degradării și oxidării, contribuind totodată la prevenirea unor afecțiuni precum artrita sau bolile cardiovasculare.
Pe lângă gustul său distinct, roşia asigură un aport generos de fibre, esențiale pentru un tranzit intestinal sănătos.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/07/rosii-1.jpg)
Pentru a beneficia la maximum de acest avantaj, este recomandat să fie consumată cu tot cu coajă.
Fie că o preferi crudă, fie gătită, tomata își păstrează beneficiile. Însă dacă vrei să îți maximizezi aportul de nutrienți, este indicat să o gătești timp de 30 de minute. Asta întrucât anumiți compuși, precum licopenul, sunt mai bine asimilați după preparare termică.
Pentru un plus de eficiență, adaugă roşii gătite în supe, sosuri sau sucuri, împreună cu puțin ulei de măsline. Rolul acestuia este de a ajuta organismul să absoarbă licopenul.
Fără grăsimi, organismul absoarbe doar 5% din licopen, în timp ce asocierea cu uleiul de măsline crește absorbția până la 90%. Nu e de mirare că dieta mediteraneeană mizează pe această combinație câștigătoare!
Ideal ar fi ca iubitorii de roşii să le consume cu moderație și să alterneze între prepararea termică și consumul crud.
Citeste si Ceapa verde, leguma minune pentru organism. La ce ajută, de fapt, acest aliment preferat de români
Chiar dacă are multe beneficii, roşia este și acidă, mai ales când este gătită. Din acest motiv, persoanele care suferă de reflux gastric sau sunt sensibile la alimente acide ar trebui să o consume cu prudență.
Pentru a reduce aciditatea în timpul gătirii, adaugă în preparat câteva felii de morcov.