- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rușii de la Lukoil s-au îmbogățit importând gaze în România. Câți bani au făcut

21 Jul, 09:42 • Lupu Alexandra
Câți bani au făcut rușii de la Lukoil importând gaze în România. Suma este una uriașă.
Rușii de la Lukoil s-au îmbogățit importând gaze în România. Câți bani au făcut

Firma de trading și furnizare din România, controlată 100% de una bulgărească deținută de Litasco, divizia de comerț cu mărfuri a gigantului petrolier rus Lukoil, s-a ales cu un profit uriaș în 2022, informează profit.ro. Compania a făcut peste 30 milioane de lei din import și revânzare de gaze naturale în România.

Câți bani au făcut rușii de la Lukoil

Sustainable Energy Supply North SRL a terminat anul trecut cu un profit net de 31.24 milioane de lei și venituri totale de 350.52 milioane de lei. Mai mult decât atât, la 31 decembrie 2022, firma avea 22.5 milioane de lei în conturi. Totodată, compania avea creanțe de 14.8 milioane de lei, datorii de 11.3 milioane de lei și capitaluri totale de 31.5 milioane de lei. Importurile s-au realizat prin punctul interconectare Kardam-Negru Vodă dintre sistemele naționale de transport de gaze naturale ale României și Bulgariei.

Citește și despre: România devine cel mai important furnizor de gaze pentru moldoveni! Republica Moldova stochează gaze și pentru iarnă din exporturi

Sustainable Energy Supply North SRL a fost înființată în octombrie 2021. Compania a primit licența de furnizare pe piața românească de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în luna următoare. Firma este administrată de bulgarul Valentin Zlatev. El a fost director al operațiunilor din Bulgaria ale Lukoil, inclusiv al rafinăriei Neftochim de la Burgas a rușilor, timp de 20 de ani, între 1999 și 2019.

Litasco, din grupul rus Lukoil, controlează Sustainable Energy Supply North SRL prin intermediul companiei bulgărești Sustainable Energy Supply EOOD. Ea a fost denumită inițial Energiko Trading Bulgaria. Societatea a obținut în vara trecută licența de trader de la autoritatea de reglementare în energie din Bulgaria. Compania a devenit furnizor de gaze al rafinăriei bulgărești Neftochim a Lukoil.

Lukoil
Lukoil

Potrivit datelor ANRE, Sustainable Energy Supply North SRL a înregistrat cea mai mare cotă de piață în rândul importatorilor de gaze din România în august anul trecut, de aproape 5%. În luna menționată, prețul mediu al gazelor din import a fost de 889 lei/MWh. România a importat în total o cantitate de 2.27 milioane MWh.

În comparație, în martie 2023, importul a fost de numai 963.000 MWh, la un preț mediu de 272 lei/MWh, conform celor mai recente date agregate ale Autorității. Firma controlată de Lukoil a avut o cotă de piață de 2.78%. Grupul Lukoil deține în România rafinăria Petrotel Ploiești, o rețea națională de benzinării, dar și concesiunea unui perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră.

Datele publicate arată că cel mai mare acționar al grupului Lukoil este magnatul rus Vagit Alekperov, care deține 28.3% din capital. El este urmat de Leonid Fedun, cu 9,32%. Dețineri semnificative au avut și companiile americane de asset management Vanguard Group – 1,66%, și BlackRock Fund Advisors – 1,1%.

Te-ar putea interesa și: Semnal de alarmă. Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna anului 2023. Cum se prezintă situația în România