- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-au aprobat banii pentru Programul Rabla 2024 | Cine poate primi vouchere și când se derulează Rabla Clasic și Rabla Plus

28 Feb, 20:42 • Bumbeneci Diana
Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu a fost adoptat. Mircea Fechet, ministrul Mediului, explică momentul în care românii se vor putea bucura de noile programe.
S-au aprobat banii pentru Programul Rabla 2024 | Cine poate primi vouchere și când se derulează Rabla Clasic și Rabla Plus

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis oficial că a fost aprobat Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, prin hotătâre de Guvern. Așadar, românii se bucură în 2024 de deblocarea Programului Rabla sau Casa Verde, pentru cumpărarea de panouri fotovoltaice.

S-au aprobat banii pentru Programul Rabla 2024

”Prin HG a fost astăzi aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. Este un buget extrem de ambițios – peste 9,3 miliarde de lei cheltuieli bugetare și peste 14 miliarde de lei credite de angajament. Asta și pentru că programele pe care le propunem a fi finanțate în anul 2024 sunt unele extrem de ambițioase.

Programul Casa Verde – panouri fotovoltaice – un program foarte așteptat de către români care ajută nu doar la calitatea aerului, dar ajută mai ales la facturi mai mici pentru  beneficiarii acestui program. Orice familie cu panouri fotovoltaice pe casă are o factură la curent mai mică decât în lipsa acestor investiții.

Rabla Plus – programul prin care finanțăm autoturisme prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre autoturisme electrice, fie despre plug-in hibrid. Avem și la acest program un buget record, respectiv un miliard de lei pentru anul 2024”, a anunțat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a mai reiterat faptul că s-a aplicat reducerea bugetului programului Rabla Clasic 2024 cu peste 200 de milioane de lei, subliniind că această decizie vine în contextul unei strategii concentrate pe promovarea vehiculelor electrice pentru a îmbunătăți calitatea aerului în marile orașe.

Cât despre perioada debutului celor două programe Rabla – Clasic și Plus – pentru anul în curs, ministrul a subliniat că autoritățile nu își propun ca acestea să aibă loc în vară, ci cu o lună mai cel puțin mai devreme.

”Pentru că ne propunem ca în fiecare an să luăm o parte din banii de la Rabla Clasic şi să-i mutăm la Rabla Plus. Cu alte cuvinte, finanţăm mai puţine maşini cu combustie internă, diesel sau benzină, şi mai multe maşini electrice, mai prietenoase cu mediul, ţinând cont că avem nevoie şi de aer curat în marile oraşe şi nu doar de maşini noi pe stradă.

În niciun caz nu ne propunem să ne prindă vara fără programele Rabla. În mod tradiţional, ele încep în primăvară. (…) Pot să spun că nu pierdem timpul”, a declarat Mircea Fechet.

În ceea ce privește nivelul primelor de casare propuse prin proiectele aflate în consultare publică, ministrul Mircea Fechet a trasnmis că ”la Rabla voucherul ne propunem să rămână 7.000 de lei, pentru două autoturisme casate vorbim despre 10.000 de lei şi pentru anumite ecobonusuri care ţin de emisii mai scăzute sau care ţin de tipul de combustibil – GPL-ul este punctat suplimentar sau tehnologia hibridă – atunci bineînţeles că, pe hârtie, cel puţin, putem să ne aşteptăm şi la sume mai mari ce urmează a fi decontate prin program”, a adăugat ministrul.

Mai mult, oficialul a ținut să explice încă odată și faptul că, până în anul 2026,  România şi-a propus, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să scoată de pe străzi 250.000 de maşini mai vechi de 15 ani.

Am observat că sunt producători care deja au acţionat în consecinţă şi suportă o parte din această pierdere. Cu alte cuvinte, cetăţeanul nu va scoate în mod automat 5.000 de euro în plus din buzunar pentru că politica fiecărui comerciant ar putea să genereze soluţii atractive chiar şi cu un voucher de 25.500 de lei, bani care, spun eu, nu sunt puţini. Mă aştept la sfârşitul anului 2024 să putem să spunem că am epuizat acest buget record de un miliard de lei, în premieră pentru Rabla Plus”, a conchis Mircea Fechet.

Nu rata azi și: România, lovită de un ciclon mediteranean! ANM anunță furtuni și ninsori

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult