- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sala Polivalentă din București va fi reabilitată energetic: investiție de 12 milioane de euro

09 Feb, 13:15 • Stefan Simion
Investiții majore în București: Sala Polivalentă va beneficia de o reabilitare energetică, în baza fondurilor PNRR. Ministerul Sportului și Ministerul Dezvoltării vor fi implicate în coordonarea proiectului. 
Sala Polivalentă din București va fi reabilitată energetic: investiție de 12 milioane de euro

Sala Polivalentă va fi „renovată energetic” pentru aproximativ 12 milioane de euro. Proiectul a fost demarat miercuri, 8 februarie 2023, iar perioada de implementare este de 24 de luni, adică până pe 7 februarie 2025.

Guvernul promite că renovarea energetică a Sălii Polivalente va reduce consumul de energie primară și a emisiilor de CO2. Concret, investiția curprinde:

  • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum;
  • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
  • Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
  • Lucrări de reabilitare/modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri;
  • Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
  • Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente.

De asemenea, se vor executa lucrări pentru echiparea cu zece stații de încărcare pentru mașini electrice.

Sala Polivalentă are 5.000 de locuri. A fost inaugurată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1974. În clădire se organizează diverse evenimente sportive și culturale.

Pe vremuri, Sala Polivalentă se numea „Palatul Sporturilor și Culturii”. Iată ce scria presa de la acea vreme:

„Durata normală a unei asemenea construcții este de 30 de luni, dar ea a fost redusă la 8 luni! Lucrul în schimburi de zi și de noapte, soluții tehnico-organizatorice originale în proiectare și execuție, rolul mobilizator și organizator al comitetului municipal de partid, care s-a concretizat și prin mii de ore de muncă patriotică prestate de tineretul Bucureștilor”.

 

Nicușor Dan se plânge că nu are bani. Ion Țiriac ridică propriul complex sportiv

 

De ani de zile, bucureștenilor li se promite o nouă sală pentru evenimente, cu 12.000 de locuri. Aceasta trebuia să fie inaugurată chiar în 2015, dar nici măcar prima cărămidă nu a fost pusă.

În ianuarie 2023, primarul Nicușor Dan s-a plâns că pentru acest proiect nu există bani. Compania Națională de Investiții (CNI) i-a închis ușa în nas, s-a plâns edilul.

„Nu avem bani de o sală polivalentă la București. În primul rând, costă foarte mult și nu avem acești bani. Apoi, nu este rentabilă! Uitați-vă la stadioane. În al doilea rând, nu o putem face niciodată cu bani doar din fondurile Primăriei”, a declarat Nicușor Dan, care a sperat la un ajutor din partea lui Ion Țiriac.

În schimb, afaceristul nu vrea să se complice cu autoritățile. El va investi 150 de milioane de euro într-un complex sportiv care va cuprinde sală polivalentă și arenă de tenis, plus terenuri de antrenament, care vor fi gata în 2024.

„Fundația mea mi-a dat până la 150 de milioane de euro să fac un centru la Otopeni. Când am aprobările și tot ce este nevoie, vi-l pun pe masă!

Terenul e al meu. Nu mă interesează mai mari de 6.000-7.000 de locuri. Eu lucrez la o altă dimensiune, vreau s-o fac și să rămână. Banii îi am, mai ales după ce-am vândut și turneul de la Madrid. Eu fac în Otopeni. Deci totul va fi gata în 2024”, spunea Țiriac în martie 2022 la GSP, în emisiunea lui Ovidiu Ioanițoaia.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult