- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii majorate! Domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri salariale

22 May, 13:07 • Stefan Simion
Salariile au crescut, în martie, în medie cu 284 lei până la 4.554 lei, arată cea mai recentă statistică realizată de INS. Cele mai importante creșteri salariale s-au înregistrat în asigurări, industria tutunului şi intermedieri financiare.
Salarii majorate! Domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri salariale

Salarii majorate! Comparativ cu luna martie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut, în martie 2022, cu 15,7%. În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta s-a situat la 7.290 lei, cu 445 lei (+6,5%) mai mare decât în luna februarie 2023.

Indicele câştigului salarial real a fost 101,0% în luna martie 2023 faţă de luna martie 2022 şi de 105,6% faţă de luna februarie 2023. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 236,5%, cu 12,5 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2023.

Nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în martie 2023 în majoritatea activităţilor din sectorul economic, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)”, potrivit statisticii INS.

Salarii majorate! Asigurările, industria tutunului şi intermedierile financiare au beneficiat de cele mai importante creșteri salariale

Cele mai mari creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – 41,1% , în fabricarea produselor din tutun (37,8% ), în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii – 31,9%).

O creştere între 8% şi 16% s-a înregistrat și în sectorul fabricării altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, activităţi de editare, al fabricării băuturilor, al fabricării de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, al fabricării altor mijloace de transport, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia minereurilor metalifere, tranzacţii imobiliare, al fabricării substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

Citeste si Leafa profesorilor care sunt pro grevă generală! Suma scandaloasă de pe fluturașul de salariu

Un avans între 5,5% şi 8% a fost înregistrat în colectarea şi epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, captarea, tratarea şi distribuţia apei, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria metalurgică, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea de mobilă, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), construcţii.

Principalele cauze ale scăderii salariilor

Pe de altă parte, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. Salariul mediu net a scăzut din cauza nerealizărilor de producţie ori a încasărilor mai mici.

Citeste si „O bătaie de joc”. Un șofer de TIR a fost „răsplătit” cu un salariu în monede de 50 de bani și bancnote de 1 leu

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 4% şi 5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

În sectorul bugetar, în luna martie 2023, câştigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+6,8%), administraţie publică (+3,1%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,8%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult