- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul brut va ajunge la altă sumă în 2023. Câte zile vor lucra românii, începând cu anul următor

20 Oct, 08:30 • Bumbeneci Diana
Salariul în 2023 ar putea fi mărit, anunță specialiștii, însă în lipsa bonificației, românii preferă zilele libere. Companiile private estimează o majorare a salariilor brute de 9,3%, dar bonificațiile tradiționale sunt la mare căutare. Iată noul studiu realizat de PwC România.
Salariul brut va ajunge la altă sumă în 2023. Câte zile vor lucra românii, începând cu anul următor

Salariul, dar și zilele libere, din nou luate în discuție. Timp de mai mulți ani, angajații au preferat să primească bonuri de masă ca bonusuri, dar acum lucrurile s-au schimbat. Românii preferă să fie recompensați cu zile libere plătite, în loc de tichete, deoarece au nevoie de o perioadă de odihnă, dar și de zile în care să se ocupe de alte locuri de muncă sau de probleme personale. Cu toate acestea însă, salariații au primit și vești bune. Este vorba despre veniturile pe care le vor avea începând cu anul 2023.

Conform unui nou studiu, ponderea medie a beneficiilor din total pachet salarial este undeva la 5%, destul de redus față de statele din vestul Europei. Din acest motiv, susțin specialiștii, angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor devenite tradiționale.

Salariul brut va ajunge la altă sumă în 2023. Câte zile vor lucra românii, începând cu anul următor
Salariul brut va ajunge la altă sumă în 2023. Câte zile vor lucra românii, începând cu anul următor

Ca tendință, au scăzut beneficiile precum mașina de companie, decontarea transportului, comunicații mobile, pentru că telefonul nu mai este considerat chiar un beneficiu, ci o necesitate. Se observă însă o creștere a beneficiilor din zona de timp liber și wellbeing (n.r.: stare de bine), de la vouchere de vacanță, la sesiuni de terapie sau vinerea cu program redus”, a explicat Mădălina Trif, Senior Manager People & Organisation PwC România.

Companiile private estimează o majorare a salariilor brute de 9,3%. Un studiu demonstrează că există o diferență de 23% între plata femeilor angajate și a bărbaților angajați. Un studiu PwC scoate în evidență faptul că salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 12% în acest an, cea mai mare rată din ultimii 15 ani.

„Creșterile salariale sunt semnificative, depășind 10% în multe sectoare, cu procente pe care nu le-am mai văzut în ultimii 15 ani, chiar dacă nu au compensat erodarea cauzată de inflație. Presiunile pentru creșterea salariilor vor continua și în următorul an, însă ne așteptăm la procente ușor mai mici, în contextul perspectivelor incerte cu privire la creșterea economică. Observăm totuși că tot mai multe companii evaluează sustenabilitatea acestor majorări și accelerează alte măsuri de eficientizare și creștere a productivității”, a precizat Oana Munteanu, director People & Organisation,  PwC România.

Salariul vs. săptămâna cu patru zile la muncă

Mulți români s-au temut că începând cu anul următor locurile de muncă unde se va lucra doar patru zile vor aduce salarii mai mici. În acest context, peste 3.000 de angajați din 70 de companii din Marea Britanie vor testa, timp de șase luni, cum funcționează săptămâna de lucru de patru zile. Nu vor fi înregistrate pierderi salariale, din fericire.

„Marea Britanie este pe creasta valului impulsului global din spatele săptămânii de lucru de patru zile. În condițiile în care am ieșit din pandemie, din ce în ce mai multe companii recunosc că noua frontieră a concurenței este calitatea vieții, iar reducerea numărului de ore de muncă le va da un avantaj competitiv”, arată Joe O’Connor, directorul general al 4 Day Week Global.

„În general, săptămâna de lucru de patru zile este considerată ca având trei avantaje: ajută angajații, companiile și mediul. Cercetările noastre vor analiza toate aceste aspecte”, a adăugat Juliet Schor, profesoară de sociologie la Colegiul Boston.

Mai mult, în cazul companiilor care au testat săptămâna de lucru de patru zile a reieșit faptul că angajații, chiar dacă au lucrat 80% din timp, productivitatea a fost de 100%.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult