- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

22 Sep, 09:41 • Bumbeneci Diana
Salariul minim brut al românilor va crește de la 1 ianuarie 2023. Autoritățile au anunțat ce bani vor primi românii începând cu anul următor.
Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

Salariul minim brut al românilor va crește din nou. Începând cu prima zi a lunii ianuarie 2023, salariul minim pe care îl primesc românii ar putea ajunge la 3.000 de lei, față de cei 2.550 cât este în momentul de față. Mai mult, prin această modificare, țara noastră rămâne statul cu cele mai mici venituri minime în comparație cu restul țărilor din spațiul european.

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie

Pe marginea acestui subiect, premierul Nicolae Ciucă a transmis că există posibilitate ca atât pensia, cât și salariul minim să își mărească valoarea începând cu 1 ianuarie 2023. Liderul Guvernului a transmis că mai multe informații concrete vor fi făcute publice după ce vor planifica bugetul pentru următorul an.

Mai poți citi: Glovo a fost amendat cu 79 de milioane de euro. Țările membre UE nu mai permit încălcări ale legii

Am susţinut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiei, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus șeful Guvernului.

Pe lângă Nicolae Ciucă, mai multe personalități din scena politică au vorbit despre eventuala posibilitate unei majorări din anul 2023. Spre exemplu ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a anunțat de curând că social-democrații vor propune creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei.

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii
Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

Cu toate acestea însă, Parlamentul European a aprobat directiva privind salariul minim european, ceea ce înseamnă că toate statele membre care au salariu minim pe economie „trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.

La ora actuală, țara noastră este statul pe locul trei cu cel mai mic salariu minim brut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. România se află în acest clasament în fața Bulgariei și Letoniei. În momentul în care salariul ar ajunge la 3.000 de lei, România ar mai urca 3 locuri, tot de la coada listei.

Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană ia în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Putin are arme nucleare, dar nu vom ceda niciodată”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult