- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salvarea pensionarilor cu venituri mici. Pot primi pe loc 4.500 de lei pe lângă pensie!

09 Feb, 23:35 • Fundeanu Madalina
Pensionarii reușesc cu greu să facă față grijilor zilnice, astfel încât împrumuturile devin ultima variantă. Casele de Ajutor Reciproc au ajuns să fie singura salvare a pensionarilor din România.
Salvarea pensionarilor cu venituri mici. Pot primi pe loc 4.500 de lei pe lângă pensie!

Casele de Ajutor Reciproc reprezintă singura salvare a pensionarilor români. Mii de persoane în vârstă, puse la pământ de dificultățile financiare, au hotărât că singura soluție pentru a supraviețui este să recurgă la Asociațiile de Împrumuturi Mutuale, relatează Capital.ro.

Casele de Ajutor Reciproc au ajuns să fie singura salvare a pensionarilor români

Pensionarii reușesc cu greu să facă față grijilor zilnice, astfel încât împrumuturile devin ultima variantă în sezonul rece. În timpul iernii, pensionarii români au fost copleșiți de cheltuielile zilnice. Facturile în creștere constantă, costurile alimentelor care cresc pe zi ce trece și necesitatea de medicamente i-au determinat pe mulți pensionari să solicite împrumuturi de la asociațiile de sprijin reciproc.

Cozile la sediile asociațiilor de sprijin reciproc par să nu aibă sfârșit. Oamenii obțin împrumuturi în valoare de câteva mii de lei. În județul Mureș, spre exemplu, dintr-un total de 7.000 de pensionari, 5.000 au solicitat împrumuturi pentru sezonul rece.

„Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor vine în ajutorul membrilor săi prin creșterea plafonului fix de împrumuturi până la suma de 25.000 de lei, în maxim 36 de rate, cu până la 3 giranți.

Am modificat grila de acordare a împrumutului în raport cu capitalul și acordăm până la 9.000 de lei cu un singur girant, iar împrumuturile până la 4.500 se acordă pe loc”, a declarat reprezentantul instituției.

Te-ar putea interesa și: Săptămâna de lucru de patru zile ar putea deveni realitate și în România: ”Va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”

Disperare în rândul pensionarilor din România! Venituri mai mici după majorare! Mai mult de un milion de români au primit 492 de lei de la stat în luna ianuarie
pensionari

Risc uriaș pentru sistemul de pensii

Pe de altă parte, sistemul de asigurări sociale este afectat de îmbătrânirea populației și de emigrarea tinerilor în străinătate. Conform datelor oficiale, România se numără printre țările europene care vor înregistra cel mai mare declin demografic.

Situația a fost pusă sub lupă de către sociologul Sebastian Fitzek. Potrivit acestuia, România se situează printre statele europene cu cea mai pronunțată reducere a populației din Uniunea Europeană (UE).

Această problemă a devenit evidentă în urma unor analize demografice realizate de Comisia Europeană. Conform lui, populația țării era estimată la aproximativ 22,4 milioane în anul 2002. În comparație, populația a scăzut la 19,3 milioane în 2020.

Mai grav, subliniază expertul, cifrele continuă să scadă. Există două principale cauze ale acestei tendințe: raportul dintre natalitate și mortalitate, precum și fenomenul migrației.

„Este clar că aceste cifre evidențiază cumva, în urma unor proiecte demografice făcute de Comisia Europeană care plasează, din păcate, România printre țările europene cu cea mai accentuată scădere a populației din UE. Se confirmă. Dacă calculăm conform datelor INS, în anul 2002, populația țării era estimată undeva la 22,4 milioane, iar în 2020 am scăzut la 19,3 milioane, iar cifrele scad în continuare.

Sunt două cauze majore. Este clar că este vorba de grație și raportul dintre natalitate și mortalitate. Migrația rămâne pe primul loc pentru că aceasta contribuie semnificativ la scăderea populației. Între 2007-2017 avem aproape patru milioane de români care au ales să emigreze, potrivit datelor OCDE.

În 2021 avem și cifre clare, conform cărora numărul emigranților depășește numărul imigranților cu peste 16 mii de persoane. Acest fenomen de migrare este clar o cauză foarte importantă”, a explicat sociologul.

Vezi și: Apare o nouă schemă de ajutor pentru o categorie de români. Boloș: „Proiectul are în vedere instituirea schemei de ajutor de stat IMM PLUS”