- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

România nu poate renunța la Bulgaria în procesul Schengen. „Această parte a procesului de aderare la Spaţiul Schengen este aproape imposibilă”

09 Feb, 13:41 • Bumbeneci Diana
Votul pentru aderare la Schengen va fi acordat de Consiliul JAI tot pentru „pachetul” România-Bulgaria. Țara noastră nu poate fi votată separat, confirmă oficial un reprezentant al Parlamentului European.
România nu poate renunța la Bulgaria în procesul Schengen. „Această parte a procesului de aderare la Spaţiul Schengen este aproape imposibilă”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susţine că în această parte a procesului de aderare la Spaţiul Schengen este aproape imposibilă decuplarea ţării noastre de Bulgaria, precizând că România trebuie să sprijine ţara vecină, care are multe dificultăţi, legate de statul de drept, de problema frontierei cu Turcia, scrie news.ro.

România nu poate fi votată separat în procesul de aderare la Schengen

Decuplarea României de Bulgaria pentru Schengen e imposibilă. Victor Negrescu a explicat astăzi, la Prima News, că anul trecut România putea merge pe o strategie individuală pentru aderarea la Schengen. Acum însă, este mult prea târziu și ambele țări pot vota doar împreună.

Anul trecut puteam să mergem pe o strategie individuală, cum Croaţia a mers pe o strategie separată de România şi Bulgaria şi ţara noastră ar fi putut face la fel. Am fost cel care a publicat primul informaţia şi practic drafturile de rezoluţie ale Consiliului Uniunii Europene prin care se spunea foarte clar: Croaţia este pe un document şi România şi Bulgaria erau la pachet. Atunci am atras atenţia asupra acestor elemente. Nimeni nu a reacţionat şi a fost evident că vom merge la pachet”, a explicat europarlamentarul PSD.

Citește și: Scandalul „Schengen” continuă! Iohannis distruge orice dezbatere cu privire la votul separat în JAI. „România nu renunță la Bulgaria”

Acesta a mai explicat și că decuplarea de Bulgaria nu mai este posibilă în acest moment. În consecință, în momentul în care Consiliul JAI va vota aderarea la Schengen, votul va fi oferit tot ca pe 8 decembrie, pentru ambele țări.

Acum în această parte a procesului de aderare la Spaţiul Schengen este aproape imposibilă decuplarea pentru că mai sunt doar două state care îşi doresc să fie în spaţiul Schengen şi care nu sunt primite: România şi Bulgaria. A izola un stat nu va fi ceva care să fie acceptat de statele influente la nivel europene, deci trebuie să mergem împreună. Trebuie să sprijinim şi Bulgaria care întâmpină multe dificultăţi, inclusiv relaţia cu Olanda, componentele ce ţin de statul de drept, componentele politice locale şi problema a frontierei cu Turcia.

Nu este simplu şi nu sunt uşor de rezolvat anul acesta aceste probleme pe care le întâmpină statul vecin. Cu toate acestea sunt şi state care sunt în continuare în Spaţiul Schengen şi care, aşa cum arată şi raportul Comisiei Europene, nu respectă în integralitate criteriile Schengen, deci în consecinţă vorbim de o decizie politică, care trebuie să conducă la un rezultat pozitiv pentru ţara noastră şi pentru asta trebuie să presăm pe toate posibile”, a explicat Victor Negrescu.

Ai mai putea citi: Continuă lupta pentru aderarea la Schengen! Premierul Ciucă a prim-ministrul Bulgariei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult