- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariu sumbru în prag de sărbători. Românii riscă să rămână fără ajutoare sociale și căldură înainte de Crăciun

30 Nov, 17:46 • Fundeanu Madalina
Sărbătorile românilor sunt amenințate! Aceștia riscă să rămână fără ajutoare sociale și căldură înainte de Crăciun.
Scenariu sumbru în prag de sărbători. Românii riscă să rămână fără ajutoare sociale și căldură înainte de Crăciun

Românii se confruntă cu o situație îngrijorătoare în pragul sărbătorilor de iarnă, în condițiile în care primăriile din întreaga țară se luptă pentru a face față lipsei de fonduri. Guvernul alocă sume insuficiente, iar consecințele se fac deja simțite, existând riscul real ca populația să rămână fără ajutoare sociale și căldură înainte de Crăciun, potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Fără ajutoare sociale și căldură înainte de sărbători

În lipsa unei rectificări bugetare adecvate, guvernul a alocat ieri din fondul de rezervă suma de 1,5 milioane de lei, însă acești bani sunt departe de a acoperi nevoile reale. Principalele cereri de finanțare provenite de la primării au avut în vedere aspecte esențiale pentru comunități, iar lipsa acestor fonduri ar putea afecta dureros viața cetățenilor, scrie sursa citată.

Printre nevoile urgente pentru care primăriile au solicitat sprijin financiar se numără funcționarea instituțiilor locale, plata salariilor angajaților, acoperirea unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătorești, plata facturilor restante, cheltuieli pentru protecția copilului și asistență socială, precum și cofinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă.

Ai putea fi interesat și de: Ministerul Finanțelor a făcut anunțul! Vor fi angajate 100 de persoane pentru monitorizarea cheltuirii banilor de la buget!

ajutoare sociale
ajutoare sociale

Această criză financiară intervine într-un context deja dificil pentru mulți români, iar impactul său asupra celor mai vulnerabile categorii sociale este iminent. Ajutoarele sociale reprezintă adesea o linie de supraviețuire pentru numeroși cetățeni, iar lipsa acestora în pragul sărbătorilor de iarnă poate adânci și mai mult problemele cu care se confruntă familiile defavorizate.

În plus, riscul ca locuințele să rămână fără căldură în mijlocul iernii este un aspect ce are consecințe grave asupra sănătății și bunăstării populației. Temperaturile scăzute din timpul iernii pot afecta negativ persoanele vulnerabile, în special copiii și vârstnicii.

Ajutoarele financiare care nu se mai dau din 2024

Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea mai multor ajutoare financiare. Se întâmplă încă din prima parte a anului 2024, moment în care cardurile pentru alimente nu vor mai fi valabile.

De asemenea, voucherele pentru energie, în valoare de 1.400 lei, nu se mai acordă în 2024, decizia fiind anunțată oficial. Pe ultimele acordate românilor, banii au fost virați şi vor putea să fie folosiți până în luna martie a anului viitor.

Citește mai multe aici: Au fost anunțate ajutoarele financiare care nu se mai dau din 2024. Peste 2 milioane de români sunt vizați