- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră în România. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

31 Jul, 08:56 • Lupu Alexandra
Anunț important despre cardurile de sănătate. Iată cele mai noi declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
Schimbare majoră în România. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a făcut recent un anunț important despre cardurile de sănătate, informează antena3.ro. Se pare că există în discuție scăderea vârstei la care se eliberează acestea, care este în prezent 18 ani.

Noi informații despre cardurile de sănătate

În urmă cu puțin timp, Alexandru Rafila a informat că există posibilitatea de a scădea vârsta la care se eliberează cardul de sănătate. Ministrul Sănătății a informat, pe de altă parte, că acest lucru ține de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. El a precizat că inclusiv cărțile de identitate se vor schimba în România în cele ce urmează, astfel, vor include și partea de date sanitare.

Citește și despre: Student Invest 2023-2024. Modul prin care tinerii români pot primi bani pentru educație, sănătate și cultură. Documentele necesare

„Este o anumită discuţie. Eliberarea cardurilor de sănătate era programat să aibă o evoluţie favorabilă din punct de vedere al scăderii vârstei, pentru că, ştiţi bine, în România se vor schimba şi cărţile de identitate, iar cărţile de identitate vor include şi partea de date sanitare, iar cărţile de identitate, după cum ştim, se eliberează la vârsta de 14 ani”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a menționat că propunerea prezentată ține direct de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Alexandru Rafila a punctat că va exista o colaborare cu personalul instituției pentru a se identifica o soluție.

„Vom colabora cu dânşii ca să găsim o soluţie, dacă este posibil şi dacă sistemul informatic actual se pretează pentru creşterea rapidă a numărului de utilizatori”, a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Card de sănătate
Card de sănătate

Cardul de sănătate CEAS este un proiect de interes național și are drept obiectiv transparentizarea și eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul național de sănătate este un cod de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El va deveni un instrument esențial pentru confirmarea prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS).

În ceea ce privește cardul de sănătate, se pare că Marcel Ciolacu vrea eliberarea documentului la nașterea copilului, informează adevarul.ro. Premierul i-a cerut ministrului Sănătății să pregătească și să prezinte un plan de acțiune din acest punct de vedere. Liderul PSD vrea să oprească fraudele legate de serviciile medicale fictive pentru îngrijirea mamei și a copilului. De asemenea, sursele guvernamentale arată că în acest fel ar putea fi gestionată mai bine situația concediilor medicale.

Vezi și: Piaţa asigurărilor de sănătate a crescut cu 35% în primul trimestru din 2023