- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră în România! Se scumpesc terenurile agricole, în plină criză economică

20 Jan, 13:13 • Bumbeneci Diana
Terenurile agricole din România ar putea deveni cu ușurință adevărate proprietăți de lux, asta deoarece prețurile lor intră într-o ascensiune neașteptată. Anul 2023 vine cu schimbări majore în acest domeniu.
Schimbare majoră în România! Se scumpesc terenurile agricole, în plină criză economică

Deși nimeni nu se aștepta, terenurile agricole, inclusiv cele arabile, înregistrează o creştere de preţ pe fondul extinderii culturilor cerealiere şi legumicole. Acest lucru a fost confirmat astăzi de vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Dumitru Rogojan, citat de Agerpres.

Terenuri agricole, proprietăți de lux în România

O astfel de tendință se înregistrează în județul Maramureș. În acest loc, terenurile agricole devin din ce în ce mai căutate și mai valoroase.

O mare parte dintre terenuri au fost achiziţionate din toamnă pentru a pregăti culturile, pentru curăţare sau întreţinere. Cert e că există o tendinţă majoră de extindere a proprietarilor implicaţi în legumicultură şi culturi cerealiere, de a cumpăra sau arenda, semn că piaţa autohtonă cere produse româneşti, iar terenurile agricole devin valoroase, căutate şi necesare.

Hectarul de teren agricol bun se tranzacţionează între 7.000 şi 20.000 de lei, acesta fiind de cea mai buna calitate, iar preţul cel mai mic pentru un hectar de teren agricol este de 3.000 de lei, sigur o sumă mică, însă e vorba de terenuri de fâneţe situate în zone greu accesibile sau greu de întreţinut, dar, totuşi, bune”, a declarat Dumitru Rogojan.

Teren agricol
Teren agricol

Te mai poate interesa și: Scade interesul pentru terenurile agricole în România! ANCPI anunță județele în care românii au reușit să își vândă pământurile

În acest context, oficialul a mai explicat și că cele mai căutate sunt terenurile agricole din zona de şes sau cele aşezate în apropierea cursurile de apă.

Fireşte, terenurile arabile din zona de şes sunt căutate de cultivatorii grâu, secară, orz, ovăz sau lucernă, iar fermierii legumicultori doresc neapărat terenurile situate în vecinătatea cursurile de apă. De ce anume? Pentru a reduce costurile cu irigarea, costuri care în vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fără acces la o resursă de apă, aşa se poate explica această tendinţă.

Partea pozitivă e că încă se mai găsesc asemenea terenuri în unele sate şi comune, însă trebuie pregătite, curăţate şi pus amendamente pentru a putea cultiva. Favorite rămân terenurile agricole din satele aşezate de-a lungul râurilor Someş şi Lăpuş, terenuri care s-au folosit în legumicultură şi până-n anul 1989”, a explicat Rogojan.

Ai mai putea citi și: Crescătorii de taurine vor primi un sprijin record, de 44 milioane euro! Petre Daea: „Vaca este acum dușmanul numărul unul al planetei!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult