- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră pentru românii care folosesc cardul de sănătate. Ministrul Digitalizării: „Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic”

08 May, 12:23 • Bumbeneci Diana
Cardul de sănătate se mută pe telefon. Românii vor întâmpina schimbări majore la medicul de familie.
Schimbare majoră pentru românii care folosesc cardul de sănătate. Ministrul Digitalizării: „Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic”

Ministrul Digitalizării

, Bogdan Ivan, a confirmat o schimbare mult așteptată. Oficialul a explicat că sistemul cardului național de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este învechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv în format electronic, de pe telefon, așa cum se folosesc cele bancare.

Cardul de sănătate se mută pe telefon

Cardul de sănătate din România este un instrument electronic care conține informații medicale personale ale titularului său și este utilizat pentru accesul la servicii de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din țară. Acesta a fost introdus în cadrul Programului Național de Implementare, lansat în 2012, și reprezintă un pas important în digitalizarea sistemului de sănătate din România. În prezent, acesta trebuie să fie utilizat conform vremurilor actuale, așa cum se utilizează și alte carduri de la bănci sau carduri de cumpărături: prin aplicații online, pe telefon, tablete etc.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a spus ministrul.

Procesul de implementare a cardului de sănătate în România a fost gradual, iar utilizarea acestuia a devenit tot mai extinsă în sistemul de sănătate. De-a lungul timpului, funcționalitățile cardului de sănătate au fost extinse pentru a include noi servicii și facilități destinate îmbunătățirii accesului și calității îngrijirilor medicale.

„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic, n.r.), la fel ca un card bancar”, a mai explicat el.

Ai putea citi și: Concediile luate în considerare la calculul pensiei. Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră

card de sanatate
card de sanatate

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai spus Ivan la Digi24.

De când a fost implementat, cardul de sănătate nu a fost niciodată un loz câștigător pentru sistemul sanitar românesc. Mai mult a încurcat lucrurile decât le-a simplificat. Platforma de încărcare a datelor a dat mai mult rateuri, iar medicii au fost obligați, de multe ori, să-și trimită pacienții acasă. Motivul? Ca să poată emite rețete compensate, ori trimiteri la specialist, trebuie să verifice dacă pacientul este asigurat. Dar nu se pot conecta la serverele CNAS, pentru această operațiune.

Medicii ar putea fi nevoiți să cumpere cititoare contactless.

Citește azi și: Românii pot obține o nouă finanțare de 200.000 de euro. Lista fondurilor europene disponibile în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult