- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare uriașă privind pașapoartele românilor. Guvernul plănuiește noi facilități 

25 Apr, 11:36 • Fundeanu Madalina
Schimbări la pașapoartele românilor! Guvernul are un nou plan în ceea ce privește documentul de călătorie.
Schimbare uriașă privind pașapoartele românilor. Guvernul plănuiește noi facilități 

Guvernul plănuiește noile schimbări cu privire la pașapoartele românilor. Astfel, cetățenii se vor putea bucura în viitorul apropiat de un paşaport tot mai accesibil, potrivit informațiilor relatate de Antena 3 CNN.

Schimbări la pașapoartele românilor

Așadar, pașaportul simplu electronic va putea fi expediat prin curier, la orice adresă din România și nu doar la cea de domiciliu sau de reședință, așa cum se procedează în prezent.

De asemenea, toate cheltuielile privind expedierea vor fi incluse în prețul documentului, fără să fie nevoie ca oamenii să scoată mai mulți bani din buzunar.

Aceste modificări sunt prevăzute într-un proiect de lege al Ministerului de Interne, care se află pe agenda şedintei de Guvern ce are loc astăzi. Schimbările ar putea intra în vigoare de la începutul anului viitor.

În momentul de față, pașaportul simplu electronic are un preț de 234 de lei pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani și 258 de lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.

În prezent, 20% dintre românii care-și fac pașapoarte simple electronice aleg livrarea prin curier și suportă costurile.

Ministerul Afacerilor Interne este de părere că în procesul eliberării pașapoartelor simple electronice a observat „nevoia crescută a cetățenilor de a recepționa/primi aceste documente de călătorie, prin intermediul serviciilor de curierat, nu numai la adresa de domiciliu sau de reședință din țară (după cum prevede, în prezent, cadrul normativ), ci la orice adresă de pe teritoriul României”.

Ai mai putea citi: Parlamentul European dă undă verde pentru micile ferme! Vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme

pașapoarte
pașapoarte

Acte necesare pentru a obţine un paşaport

– cartea de identitate în original;

– documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport;

– paşaportul anterior, dacă acesta există.

Acte necesare pașaportul copiilor în 2024

În cazul copiilor care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani, pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar sunt necesare următoarele acte:

– certificatul de naştere al copilului, în original;

– actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;

– dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;

– paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Vezi și: Ședință decisivă! Plata pensiilor înainte de Paște, discutată astăzi la Guvern