- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări de la 30 noiembrie! Cel mai mare proiect de economie circulară al României va fi lansat

26 Nov, 17:05 • Fundeanu Madalina
Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României, va fi lansat pe 30 noiembrie. Acesta va contribui la comunități mai curate și mai verzi.
Schimbări de la 30 noiembrie! Cel mai mare proiect de economie circulară al României va fi lansat

Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României, va fi lansat pe 30 noiembrie. Proiectul a fost început în 2020 și va contribui la comunități mai curate și mai verzi, având în vedere că rezultatele așteptate sunt ca 7 miliarde de ambalaje de băuturi să dispară anual de pe străzile și din apele României, conform bugetul.ro.

Proiectul „garanție-returnare”, șansa la o comunitate mai curată și mai verde

„Este un proiect care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării. Începând cu 30 noiembrie, o să iasă treptat din fabrici ambalajele cu simbolul Ambalaj cu garanție pe etichetă și vor apărea la raft.

Acestea vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine și veți primi înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

„Românii vor primi înapoi cei 50 de bani garanție doar pentru acele recipiente pentru care au plătit acea sumă. Practic, își vor recupera banii pe care magazinul îi va solicita în plus față de costul unei băuturi, fie că vorbim despre apă, sucuri, bere. La valoarea produsului se vor adăuga cei 50 de bani. Aceștia vor fi evidențiați separat și la raft și pe bonul fiscal.

Citește și: Programul „Rabla pentru ascensoare” creează dispute între consilierii din opoziţie şi primarul Sectorului 1. Clotilde Armand vrea să schimbe lifturile din sector, PNL și PSD se opun proiectului de 100 de milioane de euro

proiectul garanție-returnare
proiectul garanție-returnare

Acea garanție nu va fi purtătoare de TVA, va rămâne 50 de bani de la un capăt la altul și de îndată ce noi vom înapoia magazinului respectiv sau oricărui alt magazin din România recipientul, după ce am consumat conținutul, ne vom recupera suma de bani.

Asta înseamnă că ambalajele vechi, care nu sunt parte din sistemul garanție returnare și care nu au pe etichetă acel logo specific, nu vor fi acceptate de mașinile automate sau la colectarea manuală”, a mai explicat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Despre colectarea ambalajelor pe balcon

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a transmis, că românii nu ar trebui să strângă, deocamdată, PET-urile în casă. Nu vor primi pentru ele cei 50 de bani promiși. Conform ministrului, niciun ambalaj SGR fără garanție nu va genera cei 50 de bani.

„Astăzi nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon pentru că niciun ambalaj SGR fără garanție nu va genera cei 50 de bani. Cu alte cuvinte, la RVM vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția şi care fac parte din sistemul garanție – returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje.

Din acest motiv, anunț că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu și ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămară sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracției reciclabile şi cetățenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nicio valoare în ceea ce privește cei 50 de bani, respectiv garanția SGR”, a declarat Mircea Fechet, conform news.ro.

Citește mai mult aici: Schimbare radicală în cazul PET-urilor! Ministrul Mediului: „Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă ambalaje în balcon”