ANAF a reactualizat, totodată, prin același ordin, Formularul 230, documentul prin care contribuabilii își pot direcționa 3,5% din impozitul pe venit către entitatea pe care doresc să o sprijine. Opțiunea poate fi exercitată pentru una sau mai multe entități, în limita plafonului de până la 3,5% din impozitul pe venit.
Entitățile nonprofit și unitățile de cult pot colecta mai multe Formulare 230 de la susținătorii lor și depune centralizat, prin Spațiul Privat Virtual (SPV), conform noului ordin. În acest caz va trebui trimisă și o „Situație centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230 către ANAF”, exclusiv prin mijloace electronice.
Citeste si Când se prescriu datoriile la bancă sau ANAF. Toți românii ar trebui să știe asta
Dacă există suspiciuni asupra faptului că datele cuprinse într-un formular sunt false și că, de fapt, nu ar fi fost completate de contribuabil, ANAF poate solicita salariaților confirmarea acordului privind redirecționarea cotei din impozitul pe venit.
Aceste modificări au fost făcute în scopul eficientizării procesului de redirecționare a banilor și pentru asigurarea unui mecanism de control mai sigur al sumelor direcționate.
Din anul 2024, prin OUG 115/2023, Guvernul a eliminat opțiunea redirectionării celor 3,5% din impozit în cazul veniturilor din activități independente, drepturi de autor, chirii etc.
După verificarea cererilor, organul fiscal determină suma exactă ce poate fi redirecționată, bazându-se pe declarațiile fiscale privind veniturile salariale.
În termen de 90 de zile, sumele aprobate vor fi virate în conturile ONG-urilor și bisericilor. Înainte de virare, autoritățile verifică dacă beneficiarii sunt înregistrați în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Dacă un beneficiar nu figurează în acest registru, contribuabilul este informat că transferul nu poate fi efectuat.