- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări în politică! Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul astăzi! Începe „rotativa”

12 Jun, 08:18 • Constantin Cristina
Premierul României, Nicolae Ciucă își va depune, în cursul zilei de azi, mandatul, dacă greva din Educație va lua sfârșit. Politicienii sunt pregătiți să înceapă „rotativa”.
Schimbări în politică! Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul astăzi! Începe „rotativa”

Nicolae Ciucă își va depune astăzi mandatul de premier, dacă greva profesorilor se va încheia. Funcția de premier va fi predată lui Marcel Ciolacu, a informat observatornews.ro.

Sindicatele din Educație vor decide astăzi dacă sunt de acord cu oferta propusă de Guvern, duminică. În cazul unui răspuns afirmativ, greva se va încheia, iar politicienii vor putea începe „rotativa”.

Citește și: Se întâmplă chiar astăzi! Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu se vor afla față în față cu sindicaliștii din sănătate și educație pentru a opri grevele

Schimbări în politică! Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul astăzi! Începe „rotativa”

Procedura prin care se va realiza schimbarea premierilor și a unei părți importante din miniștri va fi făcută la finalul săptămânii în curs.

„Trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să respectăm acordul semnat, cuvântul dat. În momentul în care noi am semnat acest acord, ne-am asumat răspunderea guvernării până în 2024. Ne-am angajat în decizia guvernării cu toate forţele noastre”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

De asemenea, liderii maghiari nu sunt de acord cu aceste schimbări de ministere.

„Oferta de Energie şi Mipe sau Energie şi Sănătate a existat încă de miercuri. Domnul Ciolacu ştia de vineri, încă de când eu l-am sunat că aceste două Ministere, din punctul nostru de vedere nu sunt acceptabile”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Se vor produce schimbări și la ministere. Noul executiv va avea doar 18 Ministere, cu două mai puține deâct în prezent, deoarece Uniunea Maghiară renunță la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Mediului. Vor măcar să păstreze dezvoltarea şi să primească Ministerul pe măsura celui de la Mediu.

Vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid. 8 portofolii vor merge către PNL, 8 la PSD, iar celelalte 2 la UDMR.

„În momentul în care Marcel Ciolacu este desemnat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci va fi responsabilitatea lui de a închide discuţiile. Până atunci, există un acord, iar UDMR-ul nu pleacă de la guvernare. Nu pleacă de la masă”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Dacă totul merge conform planului, joi ar putea avea loc prima şedinţă a noului Guvern.

Alte articole: Premierul Nicolae Ciucă, despre creșterile salariale ale profesorilor „Am agreat creşterea sumelor”