- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări începând cu 1 august! Salarii și tichete de masă mai mari pentru angajați. Românii vor da mai puțini bani pentru alimente, însă pot ajunge să plătească amenzi record

31 Jul, 09:30 • Lupu Alexandra
Reguli noi de la 1 august 2023. Unii români vor beneficia de salarii mai mari, alimentele mai ieftine și tichete masă cu o valoare mai mare, însă amenzile cresc considerabil pentru șoferi și prețurile de pe litoral vor exploda.
Schimbări începând cu 1 august! Salarii și tichete de masă mai mari pentru angajați. Românii vor da mai puțini bani pentru alimente, însă pot ajunge să plătească amenzi record

Schimbări majore de la 1 august 2023. Sunt anunțate salarii mai mari, alimente mai ieftine, tichete de masă cu o valoare mai mare, dar și amenzi record pentru șoferi și prețuri în creștere pe litoral, informează antena3.ro.

Alimente mai ieftine pentru români

De la 1 august 2023 se va aplica măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază. Concret, românii vor scoate mai puțini bani din buzunare pentru 14 produse în magazine. Este vorba despre scăderi de cel mult 20% la procesator, 5% pe întreg lanțul de distribuție și 20% la retailer. Alimentele pentru care românii vor da mai puțini bani în magazine sunt următoarele:

Vezi și: Ce se întâmplă cu prețurile la alimente? Guvernul a promis prețuri mai mici, dar comercianții nu știu cum să aplice ieftinirile. „Ordonanța nu se poate aplica”

– pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300 de grame şi 500 de grame

– lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

– brânză telemea din lapte de vacă vrac

– iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame

– făină albă de grâu „000” 1 kg

– mălai 1 kg

– ouă de găină calibrul M 10 buc

– ulei de floarea-soarelui 1l

– carne proaspătă de pui*

– carne proaspătă de porc**

– legume proaspete vrac***

– fructe proaspete vrac****

– cartofi proaspeți albi vrac

– zahăr alb tos 1 kg.

„* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă”, se arată în OUG care va fi adoptată de Guvernul Ciolacu.

Alimente
Alimente

Salarii mai mari pentru români

De la 1 august, mai mulți angajați din România vor beneficia de salarii mai mari. Coaliția de guvernare a anunțat creșterea veniturilor cu 500 de lei pentru salariații din Sănătate, mai exact, pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi sau asistenţii medicali de laborator clinic. Medicii care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază, vor avea 500 de lei în plus la salariu.

Tichete de masă cu o valoare mai mare

Crește valoarea tichetelor de masă de la 1 august. Anunțul a fost făcut joi de premierul Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului a explicat că măsura este adoptată în contextul creșterii inflației. Astfel, începând cu ziua de mâine, românii vor primi tichete de masă de 34 de lei. Acestea vor ajunge la 40 lei din ianuarie 2024.

„Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămâna de guvernare ca prioritate. De la 1 august majorăm de la 30 la 35 de lei și din 1 ianuarie 2024 vom ajunge la 40 de lei. E un gest normal”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 de lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, a explicat Ciolacu.

Amenzi record pentru șoferi

Nicușor Dan își dorește amenzi mai mari pentru românii care nu plătesc parcarea. Costul pentru o oră de parcare în București este de 5 lei pe oră. Șoferii care nu plătesc taxa se pot trezi cu autoturismul ridicat sau cu o amendă de 200 de lei. Un proiect aflat în dezbatere publică arată că amenda pentru neplata parcării va ajunge la 1.500 – 2.500 de lei pentru persoanele fizice și 3.000 – 5.000 pentru persoanele juridice.

Prețuri mai mari pe litoral

Urmează noi creșteri de prețuri pe litoralul românesc. Mai mulți comercianți au afirmat că vor face tot posibilul ca tarifele să rămână cât mai mici. La mâncare vor mai adăuga un singur leu la prețul care era până acum.

Citește și despre următorul subiect: Vești bune pentru români! Olimpiada prețurilor mici la alimente a început. Unde se găsesc produse mai ieftine și cu 50%