- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în legislație. Persoanele neasigurate vor beneficia de asistență medicală din partea medicilor de familie. Avertismentul ministrului Alexandru Rafila

22 Dec, 20:04 • Cornel Ghimeșan
Statul român vine în sprijinul cetățenilor români mai puțin norocoși. Executivul a stabilit ca inclusiv cei care nu plătesc contribuții la sistemul de sănătate să beneficieze de asistență medicală în cabinetele medicilor de familie.
Schimbări majore în legislație. Persoanele neasigurate vor beneficia de asistență medicală din partea medicilor de familie. Avertismentul ministrului Alexandru Rafila

Cu Alexandru Rafila la vârful MS, Legea Sănătății a fost modificată semnificativ, în baza unei ordonanțe apărute în vara anului 2022, în august. Astfel, a fost stabilit un nou pachet minimal de servicii care se acordă din partea statului, cetățenilor neasigurați.

Astfel, pachetul a fost completat de serviciile medicale oferite de medicii de familie. Astfel, persoanele neasigurate vor putea beneficia de asistență medicală primară în cabinetele medicilor de familie. Potrivit unei hotărâri publicate miercuri, 22 decembrie, în Monitorul Oficial, măsura se va aplica din următoarea lună celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pentru anul 2023, scrie AvocatNet.ro.

Mai precis, pentru că Legea bugetului este deja în vigoare, termenul de la care persoanele neasigurate vor beneficia de asistență medicală din partea medicilor de familie, va fi prima zi din anul 2023.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizează: „Depinde de tipul de afecțiune”

 

Într-un interviu oferit pentru Europa FM, ministrul Alexandru Rafila a ținut să facă noi precizări, pe marginea acestui subiect:

„Depinde de tipul de afecțiune pe care-l prezintă. Dacă sunt boli infecțioase, evident vor avea parte și la investigații pentru că bolile transmisibile nu țin cont de calitatea de asigurat sau de calitatea de neasigurat, ele se transmit.

Ca să oprești transmiterea trebuie să ai un diagnostic și evident că pentru anumite categorii de afecțiuni există și un pachet, sigur, nu e similar pachetul pentru asigurați și pentru neasigurați, dar de exemplu anumite trimiteri la medicii specialiști pentru investigații mai complexe nu pot fi făcute la persoanele neasigurate”, a declarat ministrul.

Ministrul Sănătății a subliniat că pachetul minim nu conține același tip de servicii ca în cazul persoanelor pentru care se rețin cotizații la sistemul de Sănătate:

„De anumite servicii nu de multe servicii. Și înainte beneficiau de anumite servicii, este normal, sunt situații în care oamenii au nevoie de îngrijire medicală, sunt probleme care afectează sănătatea publică. Ca exemplu, ce credeți, tuberculoza se transmite numai de la asigurați sau se transmite și de la neasigurați?”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult