- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se acutizează criza: 4 din 10 patroni NU măresc salariile în România, în ciuda inflației explozive

22 Mar, 11:08 • Stefan Simion
Inflația explozivă a lovit toată populația României în ultimii doi ani de zile. Totuși, un număr important al angajatorilor nu s-au arătat dispuși să opereze majorări salariale în 2023. 
Se acutizează criza: 4 din 10 patroni NU măresc salariile în România, în ciuda inflației explozive

Doar șase din zece patroni, respectiv directori de companii din România au declarat că au bugetat măriri salariale pentru anul 2023. Anul trecut, șapte din zece au adoptat această măsură.

Unul din cinci participanți la sondaj susțin că nu vor aplica majorări de salarii în 2023, iar 4 din zece au programate măriri de 5-10%.

„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaților au putut să își renegocieze salariile pentru că piața le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că și 2023 este în aceeași linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% – 10%. Este o marjă procentuală aplicată și anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor.

Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflația, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, știind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidați să își schimbe jobul”, a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, potrivit Economedia.

 

Majorări salariale infime în România

 

25% dintre respondenții sondajului susțin că salariile nu vor crește cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% și 10% față de anul trecut. 20,8% anunță majorări de 10% – 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflația.

„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei.

Un alt argument, menționat de 12% dintre respondenți, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susține creșteri salariale în acest an”, a mai transmis Călugăru.

Veniturile salariale vor fi majorate în domenii precum IT, banking, HR, producție, telecomunicații, vânzări și agricultură.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 130 de companii din București – aproape jumătate, respectiv Cluj, Mureș, Prahova, Brașov, Constanța, Timiș, Bacău și Suceava.

În ultimii doi ani de zile, prețurile alimentelor de bază au fost majorate cu aproximativ 50%.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult