- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se construiește o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijinul SUA. Ministrul Energiei de la Chișinău: „Asistăm la un eveniment istoric”

02 May, 18:43 • Fundeanu Madalina
Republica Moldova construiește o nouă linie electrică de interconectare cu România. Proiectul va fi realizat cu sprijinul SUA.
Se construiește o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijinul SUA. Ministrul Energiei de la Chișinău: „Asistăm la un eveniment istoric”

Urmează ca Republica Moldova să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie electrică de înterconexiune între cele două țări. Aceasta se va face între Strășești și Gutinaș, conform unui mermorandum semnat la Chișinău între autorități și USAID, care ar urma să cofinanțeze proiectul, potrivit presei locale, informează Economica.net.

Republica Moldova construiește o nouă linie electrică de interconectare cu România

A treia linie aeriană de înaltă tensiune va conecta Republica Moldova de România. Aceasta va fi construită cu sprijinul USAI (Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională), iar conexiunea se va face între stațiile Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România). Linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, și administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman au semnat marți, la Strășeni, un Memorandum de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune, potrivit sursei citate.

„Asistăm la un eveniment istoric”, a anunțat ministrul Energiei de la Chișinău.

Acesta a mai afirmat că, la finalul anului 2028, Republica Moldova se va putea integra și în piața energetică europeană, prin piața românească.

„Fără această colaborare, fără această deschidere, fără acest sprijin politic necondiționat pe care Bucureștiul l-a avut întotdeauna față de Republica Moldova, și în special cu parcursul european al Republicii Moldova, nu am fi putut să atingem acea viteză pe care o avem astăzi de realizare a proiectelor infrastructurale, de asigurare a securității și de a obține niște prețuri mai favorabile pentru consumatorii noștri. Mulțumesc României, mulțumesc poporului american pentru sprijin, pentru că până la urmă sunt banii plătitorilor de taxe și asta trebuie să înțelegem”, a declarat Victor Parlicov.

Citește și: Protest de mare amploare la fabrica Leoni din Luduș, care va fi închisă. 200 de angajați acuză că nu le sunt respectate drepturile sociale

 o nouă linie electrică între România și Republica Moldova
o nouă linie electrică între România și Republica Moldova

Administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, a exprimat angajamentul Statelor Unite de a sprijini financiar Moldova în acest proiect de interconexiune energetică între cele două maluri ale Prutului.

„Acest lucru va duce la creșterea independenței Moldovei și în același timp va asigura energie la prețuri accesibile. La nivel simbolic este un alt exemplu al modului în care Moldova se integrează cu Europa. Memorandumul pe care îl semnăm astăzi reflectă încrederea noastră în poporul și în Guvernul Moldovei”, a declarat Isobel Coleman, citată de presa de peste Prut.

„Statele Unite susțin puternic eforturile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană. Linia de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș va asigura cetățenilor moldoveni energie suficientă pentru a acoperi perioadele de cerere maximă, sporind securitatea și fiabilitatea energetică. De asemenea, această linie va ajuta Republica Moldova să procure energie la prețuri disponibile și în viitor să vândă pe piața europeană”, a spus și Kent Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău.

Acesta a mai declarat că SUA planifică să investească 220 de milioane de dolari în construcția acestei linii și în proiecte care sporesc stabilitatea și stimulează investițiile private în generarea energie la nivel intern.

În cazul în care se va realiza, aceasta va fi a treia linie de interconexiune între Republica Moldova și România și, implicit, cu Uniunea Europeană, la al cărei sistem energetic Moldova și Ucraina s-au conectat după debutul agresiunii din partea Rusiei.

Vezi și: Construirea nodurilor rutiere de la Ionești, Dragoș-Vodă și Gruiu, pe autostrăzile care pornesc din București, a fost pusă pe pauză. CNAIR suspendă, din nou, licitația