- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau bani în plus în decembrie 2023. Cei mai săraci dintre români primesc sprijin de sărbători

27 Nov, 11:01 • Bumbeneci Diana
Luna decembrie 2023 vine cu bani în plus pentru pensionari, pe lângă pensie. Anunțul ministerului Muncii va bucura românii.
Se dau bani în plus în decembrie 2023. Cei mai săraci dintre români primesc sprijin de sărbători

Luna decembrie vine cu bani pentru pensionarii vulnerabili. Seniorii vor primi un sprijin financiar în plus pe lângă venitul lunar. Acestora le va fi virată o nouă tranșă de 250 de lei pe cardurile de alimente.

Bani în plus pentru beneficiarii de pensii

Este vorba de sumele acordate de Guvernul României, pentru alimente și mese calde, prin programul „Sprijin pentru România”. În acest sens, românii care beneficiază de pensie vor primi acești bani la jumătatea lunii decembrie a.c., iar plățile vor fi efectuate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Reamintim că aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Cine beneficiază de ajutorul de 250 de lei:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
    persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
pensii
pensii

A fost adoptată noua Lege a pensiilor

Cu această ocazie, șeful Casei de Pensii a anunțat „un moment istoric în sistemul public de pensii”, precizând că vor fi eliminate inechitățile din sistem.

Ai mai putea citi și: De câți kilometri este nevoie pentru ca o mașină să fie implicată într-un accident? Un nou studiu arată ce se întâmplă cu mașinile care au peste 129.000 km

„Este un moment istoric în sistemul public de pensii!!

Azi în Parlamentul României a fost adoptată noua lege a pensiilor care se adresează celor aproximativ 4,8 milioane de pensionari în plată, cât și a viitorilor pensionari care vor aplica la unul din tipurile de pensii din sistemul public.

Este o lege bună pentru pensionari, la care am participat direct și nemijlocit la elaborarea ei, eliminând inechitățile din sistem acumulate de-a lungul timpului!

Această lege aduce echitate în rândul pensionarilor respectând principiul „la contributivitate egală pensii egale”.

Sunt introduse noi prevederi în lege printre care amintesc:

noua formulă de calcul a pensiilor mai echitabilă și avantajoasă pentru pensionari;
acordarea de puncte suplimentare de stabilitate pentru cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 ani;
reduceri din vârsta standard de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii;
luarea în calculul pensiei a sporurilor nepermanente ( acordul global, al treisprezecelea salariu, prime, premii, etc..) asupra cărora s-au plătit contribuții de asigurări sociale.
🖋 În anul 2024 vom avea două creșteri de pensii, astfel că toți pensionarii sistemului public vor primi o majorare a punctului de pensie cu 13,8% iar din luna septembrie vor primi pensiile recalculate în baza noii formule de calcul din lege.

🖋 Foarte important: după procesul de recalculare nicio pensie nu va scădea!

Mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii, cât și de la Ministerul Muncii pentru efortul depus, implicare și devotament pentru a face o lege bună, sustenabilă, în sprijinul pensionarilor!!”.

pensii
pensii

Simona Bucura-Oprescu, mesaj pentru pensionari

Și Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a lăudat noua Lege a pensiilor.

„Noua legea pensiilor a fost adoptată!

Este o formă de 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁 pentru cei care au muncit și muncesc în România.

Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța #pensiile românilor până în 2070.

𝗗𝗶𝗻𝗰𝗼𝗹𝗼 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝘁 𝗰𝗲 𝘀𝗲 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲, 𝗮𝗱𝗲𝘃𝗮̆𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗻𝘂𝗹 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿: 𝗶̂𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟰 𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗿 𝗰𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲!

Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din #România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește #munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.

Le mulțumesc colegilor de Minister și din Casa Națională de Pensii Publice pentru mobilizare!

Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru votul dat în beneficiul românilor!”, a fost mesajul scris, luni, pe Facebook, de Simona Bucura-Oprescu.

Vezi și: Sprijin de la stat pentru români. „Se acordă vouchere de 72.500 de lei”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult