- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau bani pentru românii care au nevoie de tractoare și utilaje agricole. Cine sunt românii care pot primi fondurile europene

05 Apr, 11:04 • Bumbeneci Diana
Bani pentru românii care au nevoie de tractoare și utilaje agricole. MADR face marele anunț pentru fermieri.
Se dau bani pentru românii care au nevoie de tractoare și utilaje agricole. Cine sunt românii care pot primi fondurile europene

Sunt vești excelente pentru fermierii care au în plan să-și achiziționeze tractoare și utilaje agricole cu fonduri europene. Românii vor avea, anul acesta, la dispoziție una dintre vechile linii de finanțare din PNDR, prin care se oferă sprijin pentru achiziția de utilaje în sectorul vegetal.

Bani pentru românii care au nevoie de tractoare și utilaje agricole

Conform ghidului consultativ publicat de AFIR, finanțarea din fonduri europene poate ajunge până la 400.000 de euro/beneficiar. Intensitatea sprijinului este de 50%, însă poate ajunge până la 70% sau chiar 90% în anumite condiții.

Potrivit informațiilor transmise de Mihai Ivașcu, director executiv al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), condițiile din ghid sunt mai ușor de îndeplinit decât în exercițiile financiare precedente, astfel încât se așteaptă un volum mare de cereri depuse.

Bani pentru fermierii care au nevoie de tractoare și utilaje agricole
Bani pentru fermierii care au nevoie de tractoare și utilaje agricole

”Pe noi ne-a surprins în mod plăcut să aflăm că în cadrul ministerului au fost identificate sume de bani care nu au fost cheltuite pe vechea programare de fonduri europene și care vor fi alocate pe achiziția de mașini și utilaje agricole, pentru a veni în sprijinul fermierilor, iar aceștia să aibă mașini și utilaje adaptate la noile schimbări climatice.

Am văzut că a fost publicat ghidul, este vorba despre 200 de milioane de euro, este o sumă destul de mare. Chiar îi invit pe telespectatorii dumneavoastră să consulte acest ghid, el se află pe site-ul MADR, întrucât se mai pot primi observații la ghid. Grila de punctaj este mai pe înțelesul tuturor, au fost eliminate anumite criterii care nu erau tocmai binevenite. Acum este o grilă echitabilă, chiar cu un ușor avantaj pentru fermierii care vor achiziționa utilaje destinate noilor tehnologii. Mă refer la no till, minimum till sau strip till”, a precizat Mihai Ivașcu pentru AGRO TV.

Cât despre prețurile vehiculate în piața utilajelor agricole în această perioadă, un tractor de 300 de cai putere ajunge, în medie, la 250.000 de euro, susține directorul executiv al APIMAR.

”Ai nevoie de un tractor destul de puternic, întrucât o astfel de semănătoare este folosită imediat după recoltare și nu se mai face o altă lucrare. În medie, per metru linear de echipament ar fi nevoie de 100 cp. Deci pentru o semănătoare de 3 metri, un tractor de 300 cp. Dacă facem o medie, un tractor la 300 cp este undeva la 250.000 de euro, iar o semănătoare este undeva la 200.000-250.000 de euro”, a mai precizat Mihai Ivașcu, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Vezi și: România stinge focul din sobele pe lemne pentru combaterea sărăciei energetice! Guvernul a decis data la care se renunță la sobe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult