- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau GRATIS 500 de lei. Marcel Ciolacu: „E directivă europeană”

22 May, 11:06 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru o categorie de români. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat care sunt românii care vor primi 500 de lei de la stat.
Se dau GRATIS 500 de lei. Marcel Ciolacu: „E directivă europeană”

Marcel Ciolacu a anunțat care sunt românii care vor primi 500 de lei de la stat. Șeful Executivului de la București a venit cu explicații în urma scandalului privind decontarea consultului oftalmologic, situație ce a creat nenumărate discuții aprinse pe scena politică din România.

Marcel Ciolacu, explicații despre banii pentru consult

După scandalul privind decontarea consultului oftalmologic pentru bugetari, prim-ministrul Marcel Ciolacu a venit și cu explicațiile.

Șeful Guvernului spune că acest consult face parte dintr-o directivă europeană care prevede decontarea a 500 de lei. Banii, spune premierul, merg doar către cei care chiar au nevoie de ochelari.

Magistrații au solicitat fonduri pentru ochelari, însă premierul a subliniat că nu poate promova legi exclusiv pentru o anumită categorie.

Poți citi azi și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

”Este o cerință europeană, cu decontările pentru ochelari până în 500 de lei. În rest vorbim despre majorări între 5% și 15%.

Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar pentru că ne putem judeca între noi și ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă.

În ceea ce privește decontarea pentru ochelari. Guvernul își permite 500 de lei, dar acești bani vor fi accesați doar dacă ai nevoie de ei pentru consult oftalmologic”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

România poate deconta serviciile

Tot în acest context, premierul Marcel Ciolacu a mai spus că România își permite efortul bugetar. De altfel, el a mai spus că această abordare a fost una corectă şi echilibrată.

„În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a mai adăugat şeful Guvernului.

Magistrații vor avea consultul oftalmologic decontat. Angajații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor fi despăgubiți pentru cheltuielile legate de ochelarii de vedere, conform unei hotărâri din decembrie 2022 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care impune angajatorilor să furnizeze ochelari de vedere angajaților ce lucrează în fața unui monitor.

Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a luat măsuri pentru a preveni un val de procese în care judecătorii ar putea solicita compensarea pentru ochelarii de vedere. Pe 1 aprilie 2024, Corbu a emis Ordinul nr. 128 din 26 martie 2024 către toate curțile de apel din România, stabilind un plafon de 3.000 de lei pentru rambursarea ochelarilor de vedere pentru judecătorii care desfășoară activități în fața unui monitor, dintre care 2.500 de lei pentru lentile și 500 de lei pentru rame.

Ordinul emis de Corina Corbu include și acoperirea costurilor pentru examenul medical și serviciile necesare pentru realizarea ochelarilor. În aceste situații, nu există un plafon stabilit. Dacă diagnosticul rămâne neschimbat, rambursarea va fi efectuată o dată la doi ani.

Citește și: Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă pensionarii care vor pensii mai mari. Anunțul CNPP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult