- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se elimină o taxă importantă pentru persoanele cu dezabilități. Legea a fost promulgată marți, 14 mai

14 May, 20:08 • Fundeanu Madalina
Persoanele cu dezabilități vor fi scutite de o taxă importantă. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Se elimină o taxă importantă pentru persoanele cu dezabilități. Legea a fost promulgată marți, 14 mai

O nouă lege ce vizează persoanele cu dezabilități din România a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, marți, 14 mai 2024. Mai exact, este vorba despre legea care asigură accesul liber și gratuit al câinilor-ghid, conform Capital.ro.

Persoanele cu dezabilități vor fi scutite de această taxă

Legea care asigură accesul liber și gratuit al câinilor-ghid care însoțesc persoanele cu handicap grav în toate locurile publice, inclusiv în locațiile care furnizează servicii publice și în mijloacele de transport în comun, a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Aceasta include, de asemenea, taxiurile și mijloacele auto de transport alternativ.

Noua lege spune că refuzul conducătorilor de taxiuri sau al celor din transportul alternativ de a asigura transportul persoanelor cu dezabilități și al dispozitivelor lor de mers, implicit accesul câinilor-ghid în taxiuri, constituie o formă gravă de discriminare.

Mai mult de atât, legea are în vedere că persoanele cu dezabilități nu vor mai fi obligate să achite taxa de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român (RAR) pentru autovehiculele special modificate față de configurația inițială, în scopul conducerii de către aceste persoane.

Ai mai putea citi: Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Proiectul de lege este depus la Senat

câini ghid pentru persoanele cu dezabilități
câini ghid pentru persoanele cu dezabilități

Această scutire se aplică pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap și este valabilă doar pentru mașina proprietate personală.

Pentru persoanele cu dezabilități, promulgarea acestei legi este un pas uriaș, facilitându-le astfel accesul neîngrădit în toate spațiile publice și utilizarea mijloacelor de transport.

Inițiatorul legii privind persoanele cu dezabilități, deputata Oana Țoiu, a punctat faptul că legea în cauză este un pas important pentru garantarea drepturilor acestora și vine ca urmare a propunerilor venite din partea societății civile.

Astfe, legea elimină o taxă considerată nepotrivită pentru persoanele cu dezabilități și asigură un cadru legal clar pentru accesul persoanelor nevăzătoare însoțite de câini ghizi în instituțiile publice și alte spații.

„Legea permite, de acum încolo, garantarea faptului că va fi asigurat accesul câinilor ghizi oriunde. (…) De asemenea, elimină o taxă nepotrivită pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat deputata.

„De astăzi există această claritate absolută că nu mai poate fi refuzat accesul în instituțiile publice a persoanelor nevăzătoare însoțite de câini-ghid, care sunt „absolut necesari pentru autonomie, pentru îndeplinirea activităților de zi cu zi”, a mai spus Oana Țoiu.

Vezi și: Certificat de handicap 2024. Documente necesare pentru obținerea acestuia