Noi reguli în restaurante. Această măsură are ca scop reducerea risipei. Regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene. Industria HoReCa trebuie să pună la cale un sistem prin care clienții să vină cu propriile recipiente pentru mâncare și băutură.
Până în 2028, firmele din HoReCa vor fi obligate să ofere posibilitatea vânzării în cazul produselor comandate în ambalaje reutilizabile. Prețurile la produsele care sunt în ambalaje reutilizabile nu vor putea fi mai mari față de cele în ambalaje de unică folosință, în restaurante și cafenele, anunță Economica.
Începând din 2030, firmele din HoReCa vor vinde 10% din produse în amblaje reutilizabile. Până atunci, însă, patronii din industria HoReCa se confruntă cu alte probleme financiare care le dau bătăi de cap, noile măsuri fiscale luate de Guvern. ”Jumătate se vor închide! Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi şi creșterea impozitului pe dividende sunt ilegale şi vor afecta grav toată economia”, spun specialiștii.
Printre aceste măsuri se numără reducerea pragului de taxare pentru IMM-uri până la 250.000 de euro în 2025 și 100.000 de euro în 2026, precum și creșterea impozitului pe dividende la 10%. Reprezentanții Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) susțin că măsurile sunt ”ilegale” și că vor afecta grav economia țării.
”În primul rând, ordonanţa trebuia sa înceapă cu o măsură care să ducă la diminuarea cheltuielilor aparatului de stat! Ori eu nu văd nimic concret legat de acest lucru! Doar câteva tăieri de prime şi sporuri ce nu vor avea un impact semnificativ! În al doilea rând, cred că diminuarea plafonului pentru microîntreprinderi e o greşeală… practic, în corelaţie cu majorarea salariului minim, jumătate se vor închide!”, a declarat Razvan Baltă, reprezentant FPIOR.
Cei din industria HoReCa explică că nimeni nu poate să-și permită să impună un salariu minim pe economie mai mare.
”Avem soluţii mai simple. Reveniţi asupra deciziei cu salariul minim. Nu ne-o permitem nici noi, nici Guvernul. S-a confirmat azi prin motivaţia la OUG. Totuşi, într-o firmă privată, când s-a luat o măsură proastă, se revine asupra ei. Nu se muşamalizează cu alte 100 de decizii proaste şi devastatoare. Nu vedem în OUG de azi reducerea cheltuielilor din aparatul de stat. Solicităm urgent Guvernului asumarea motivaţiilor din OUG de azi: sunt decizii pe care dumnealor le-au luat, de curând, tot fără să consulte mediul de afaceri”, au spus sindicaliștii.
„Ni s-a promis că nu se vor mări taxele pentru IMM. Fără predictibilitate financiară, nu putem decât să ne aşteptăm la un colaps în rândul IMM-urilor. Mediul de afaceri, cel care susţine financiar funcţionarea ţării şi pe banii cărora se joacă guvernanţii de 30 de ani, are dreptul să ştie, astăzi, în ce situaţie se află ţara.
Pentru ce se iau măsuri de austeritate la doar câteva luni după ce s-au mărit salariile? De 30 de ani, România este condusă de oameni care nu ştiu business, în timp ce mediul de afaceri este ignorat. Dovada că se iau măsuri de colaps, deci intră în colaps. Ca orice afacere prost gestionată”, a transmis și Călin Cozma, preşedinte executiv FPIOR.