- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se renunță la reforma pensiilor speciale?! Nicolae Ciucă: „România nu poate să-și permită să riște”

05 May, 19:25 • Lupu Alexandra
Nicolae Ciucă rupe tăcerea! Iată ce spune premierul României despre reforma pensiilor speciale.
Se renunță la reforma pensiilor speciale?! Nicolae Ciucă: „România nu poate să-și permită să riște”

Nicolae Ciucă a participat la o conferință de presă în decursul zilei de astăzi, 5 mai, moment în care a fost întrebat dacă se renunță la reforma pensiilor speciale. Din acest punct de vedere, premierul României a punctat că țara nu își permite să piardă banii proveniți din PNRR, iar procedurile vor fi urmate în continuare, relatează stiripesurse.ro.

Nicolae Ciucă, despre reforma pensiilor speciale

România nu-și permite să piardă banii din PNRR. Aceasta este concluzia lui Nicolae Ciucă, care a participat astăzi la o conferință de presă, atunci când a fost întrebat dacă se renunță la reforma pensiilor speciale. Concret, premierul României a punctat că se vor demara în continuare toate procedurile necesare pentru atingerea și îndeplinirea țintelor și jaloanelor din PNRR, în cele ce urmează.

„România nu poate să-și permită să riște pierderea acestor bani, motiv pentru care se va merge cu derularea și îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR.

Am discutat și în ședința de guvern de ieri (joi – n.r.) unde ne aflăm”, spune Nicolae Ciucă, întrebat dacă renunță la reforma pensiilor speciale.

Citește și: Pensii 2023. Care sunt condițiile pentru pensionare anticipată în noua lege a pensiilor

România trebuie să îndeplinească 72 de jaloane din PNRR, pentru a putea depune cererea de plată cu numărul trei. Din acest punct de vedere, Nicolae Ciucă a afirmat că 53 dintre ele sunt deja îndeplinite la ora actuală. În continuare, premierul a confirmat că restul jaloanelor sunt cele care nu au fost încă soluționate. Astfel, Nicolae Ciucă a punctat că vor fi reluate și soluționate după rotativa guvernamentală.

„Avem deja 53 dintre ele îndeplinite. Am aprobat ieri (joi – n.r.) ministrului de Investiții și Proiecte Europene să încarce în platformă, astfel încât să nu mai pierdem timpul.

Sunt cele care nu au fost încă soluționate. Odată ce ne așezăm cu toate problemele acestea care țin de rocada la guvernare, reluăm și le soluționăm.

Avem încă o perioadă de timp în care putem să le îndeplinim pe toate”, încheie premierul.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Reforma pensiilor speciale nu este singurul subiect pe care l-a abordat astăzi Nicolae Ciucă. Premierul a vorbit inclusiv despre impozitarea progresivă a salariilor și pensiilor, atunci când a punctat că măsura este imposibilă. De ce? Tocmai pentru că Ministerul de Finanțe nu deține digitalizarea necesară. Nicolae Ciucă a relatat că toate cifrele sunt trecute cu creionul în registre, astfel, măsura este una complicată.

„Impozitarea progresivă e o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului Finanțelor, pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă în momentul în care putem să determinăm venitul global.

Așa cum azi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”, spune Nicolae Ciucă.

În România, se anunță mari schimbări odată cu rotativa guvernamentală. Nu se știe încă ce poziție va ocupa Nicolae Ciucă după ce va avea loc rocada. Premierul a confirmat că așteaptă să poarte o discuție oficială cu președintele Iohannis. Cert este că Ciucă trebuie să-și depună demisia în scurt timp de acum încolo.

Vezi și: Ultima oră! Toate salariile și pensiile din România ar putea fi impozitate progresiv, cu până la 25% în unele cazuri. Propunerea FMI este pe masa Guvernului